Oradea: Baronii imobiliari fentează fiscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Baronii imobiliari fentează fiscul
Oradea: Baronii imobiliari fentează fiscul

Omul de afaceri Călin Raita deţine recordul de tranzacţii în care a eludat plata TVA. Cinci bihoreni nu au plătit TVA pentru circa 200 de tranzacţii imobiliare fiecare, efectuate într-un interval de maximum trei ani.

CITEȘTE ȘI

Îmbogăţiţii imobiliari, somaţi să plătească

Călin Raita, patronul grupului de firme Rai Cris, a făcut în doi ani, circa 200 de tranzacţii imobiliare, în calitate de persoană fizică, fără să plătească TVA. Constructorul care a vrut să transforme Paleul într-un veritabil Beverly Hills este doar unul dintre primii cinci afacerişti care au considerat că a vinde terenuri şi construcţii în mod repetat reprezintă o tranzacţie în interes personal.
„Călin Raita este unul dintre primii cinci bihoreni, ca număr de tranzacţii imobiliare încheiate în mai puţin de doi ani, pentru care nu a plătit TVA”, a spus în această dimineaţă Ioan Mihaiu, director coordonator la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Acesta a dat detalii cu privire la rezultatele  verificărilor efectuate, controale care sunt îngreunate de lipsa de cooperare din partea contribuabililor.

Şefii de la finanţe fac filozofie
Călin Raita a fost chemat în repetate rânduri, pentru a se prezenta cu  documente justificatoare, care i-ar putea diminua impozitul de plătit, dar nu a dat curs invitaţiilor, potrivit informaţiilor primite de la Ioan Mihaiu. „Atâta vreme cât am plătit 3%, nu mi se poate cere să plătesc 19%, ca o persoană fizică autorizată”, a declarat Raita.
„Este în interesul lor să prezinte documente, fiindcă legea prevede excepţii de la plata TVA, care i-ar putea avantaja”, a spus Emil Guiaş, director la Inspecţia Fiscală. Exemple în acest sens sunt bunurile personale, moştenirile, donaţiile sau terenurile extravilane. Un orădean care apărea cu o tranzacţie de 10 milioane de lei nu trebuie să mai plătească TVA, fiindcă a vândut o vilă personală”, a exemplificat Ioan Mihaiu.
Şefii de la finanţe au precizat că banii datoraţi vor fi recuperaţi. Legislaţia permite calcularea sumelor datorate, din oficiu, pe baza raportărilor de la notari. Dintre cei identificaţi de inspectorii de la finanţele bihorene ca posibili impozabili cele mai multe au efectuat un număr de 20 – 30 de vânzări.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite