Oradea: Bărbații se fabrică la Oradea (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Bărbații se fabrică la Oradea (GALERIE FOTO)
Oradea: Bărbații se fabrică la Oradea (GALERIE FOTO)

Doi profesori orădeni au demarat proiectul Fabrica de Bărbați, pentru a readuce cavalerismul și bărbatul responsabil în societate.

„Numele proiectului este ironic. Am pornit la drum constatând că trăim o criză a bărbăției, că avem mulți masculi, dar puțini bărbați”, spune Marius Cruceru, inițiatorul proiectului. Acesta precizează că bărbatul își asumă responsabilități, în timp ce masculul doar se împerechează și își urmărește capriciile. El constată că s-a ajuns aici deoarece s-a pierdut mecanismul de producere a bărbaților, adică familia și ucenicia de la bărbat la bărbat. „Fabrica este o alternativă artificială la o cale naturală, care nu funcționează”, spune Cruceru.
Candidații ideali pentru Fabrica de Bărbați sunt tinerii crescuți fără tată, indiferent că tatăl lor a murit sau a fost absent datorită profesiei, pentru că mers la muncă în străinătate, pentru că a fost alcoolic sau cine știe ce alte motive. „Băieții crescuți fără tată sau cu tată absent au un handicap, le lipsește un model. Eu însumi a trebuit să învăț ce face un bărbat când ajunge acasă. Își sărută sau își bate nevastă, sare la telecomanda televizorului sau la calculator, merge la terasă cu băieții sau…”, explică profesorul, rămas fără tată la patru ani. 

Program de fabrică

Fabrica de Bărbați are un cod al comunității și un cod personal, program de lucru, dar și de concedii, exerciții fizice și chiar de supraviețuire. „Primul lucru pe care-l facem este să-i luăm pe băieți din fața calculatorului și să-i ducem în natură”, spune Cruceru. Experiențele și senzațiile trăite sunt cât se poate de ciudate. Un punct important este să meargă la călărie, să vadă cum este un cal adevărat în natură, nu pe ecranul televizorului. Printre activități se mai numără curse cu bicicleta, alergări, rafting, escaladări, zborul cu parapanta, paintball sau vizitarea unor peșteri. „Paintball-ul pare o joacă, iar cei care au multe puncte la jocurile pe calculator cred că va fi la fel de simplu. Când sunt loviți le ies figurile din cap”, spune Marius Cruceru. Loviturile bilei cu vopsea sunt foarte dureroase și prin costumul de protecție, iar vânătăile rămân câteva săptămâni. Cu această experiență, ei privesc altfel scenele agresive de pe ecran sau din viață.

O lume cu cavaleri

Tinerii implicați în Fabrica de Bărbați sunt ajutați să se reîntoarcă la principii. „Fabrica funcționează pe principiul uceniciei, în care înveți stând lângă un bărbat matur”, explică Marius Cruceru. Principiul a funcționat în antichitate, cu ajutorul lui s-au format școlile filosofice și biserica. „Vrem ca la încheierea procesului acești tineri să-și asume rolul social, să fie cavaleri, nu să stea ca niște blegi când văd o femeie sau un copil bătut în stradă”, spune el. Pe lângă curajul de-a interveni pentru a opri abuzuri, ei învață confidențialitatea, curajul sincerității și al transparenței, curățenia interioară și exterioară, loialitatea sau autodisciplina. 
Majoritatea tinerilor trecuți prin Fabrica de Bărbați au o evoluție profesională și socială foarte bună. „Suntem foarte mulțumiți de majoritatea dintre ei. Acum câțiva sunt proaspeți tătici și sunt foarte entuziaști, iar cariera lor profesională evoluează frumos și bărbătește”, spune Marius Cruceru.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite