Baptiştii fac legea în blogosfera orădeană, dominând topurile de profil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baptiştii domină blogosfera orădeană, potrivit ZeList - considerat de către unii cel mai important top al blogosferei româneşti. Cinci din primele zece bloguri orădene aparţin unor baptişti. Cum îşi explică bloggerii acest lucru? Prin faptul că baptiştii reprezintă o comunitate foarte bine închegată, care se promovează prin foarte multe link-uri.

Pe locul întâi pe lista blogurilor orădene este mariuscruceru.ro, urmat de orădeanul.com, romaniaevanghelica.wordpress.com, patratosu.wordpress.com şi lilisor.net. Alin Cristea monitorizează blogosfera de circa patru ani şi administrează în prezent aproximativ 70 de bloguri. Acesta a făcut o listă cu 600 de bloguri din Oradea, pe care o actualizează mereu. În top zece, Alin Cristea figurează cu două bloguri: romaniaevanghelica.wordpress.com şi rotundu.wordpress.com. Acesta spune că au fost vremuri când opt din primele zece bloguri orădene aparţineau unor baptişti. „Blogosfera de tip confesional îşi găseşte nişă mai repede", explică Alin Cristea. „Se formează mai repede o comunitate de comentatori, fiindcă abordăm chestiuni de interes general. Blogurile noastre nu sunt citite numai de orădeni, ci şi de evanghelici din ţară şi din diasporă", mai spune Cristea.

Se creează personaje

Potrivit acestuia, pentru ca un blog să aibă succes, contează foarte mult notorietatea celui care îl administrează şi personajul care se formează. „De exemplu, patratosu.wordpress.com, blogul de care s-a ocupat înainte Marius Cruceru, a fost un personaj", spune Cristea. Acesta consideră că Marius Cruceru, decan al Facultăţii de Teologie Baptistă de la Universitatea Emanuel, este unul dintre cei mai interesanţi oameni din România. „Este ca argintul viu, postează în fiecare zi", observă bloggerul.

image

Orădenii responsabili de blogurile oradeanul.com şi lilisor.net

Un top irelevant

Laurenţiu Bălăban, omul din spatele blogului oradeanul.com, clasat săptămâna aceasta pe locul 171 în topul naţional şi pe locul doi în cel local, nu crede în relevanţa ZeList. „Am fost şi pe primul loc în top, dar tot nu îl consider relevant, fiindcă se calculează pe baza linkurilor şi o persoană poate să aibă mai multe bloguri, pe care se le linkuiască peste tot", spune Laurenţiu. Ciprian Alexei, care are blogul www.thefua.ro, spune că în primul rând trebuie înţeles modul cum funcţionează ZeList, dar şi faptul că acest algoritm nu poate lua în considerare factorul uman, ci doar pe cel tehnic. „Dacă eu pun link-uri către anumite bloguri pe care le citesc, îmi plac, le recomand, şi acestea vor pune link înapoi către mine, ceea ce înseamnă că eu cresc în ZeList", explică Ciprian. Potrivit acestuia, succesul unui blog poate fi măsurat, dar nu prin topuri de genul ZeList, ci prin ceea ce face, prin lucrurile pe care le generează, prin vânzările pe care le aduce partenerilor de afaceri, în cazul în care blogul este unul monetizat.

image

„Tool-urile online nu sunt suficiente. Dacă te bazezi doar pe ele, poţi primi rezultate irelevante" Ciprian Alexei (www.thefua.ro)

În ceea ce priveşte faptul că blogosfera orădeană este dominată, potrivit ZeList, de către baptişti, Ciprian crede că bloggerii în general au ce învăţa de la ei. „Pocăiţii sunt ca o comunitate în comunitate. Eu şi Laurenţiu scriem diverse lucruri, pentru toţi orădenii, indiferent de culoare, naţie, religie. Baptiştii sunt însă citiţi mai mult de către oamenii lor, deoarece informaţia lor are un puternic substrat religios. Dacă avem 10.000 de pocăiţi în Oradea, dintre care 1.000 au blog şi se link-uiesc între ei, în ZeList vor ieşi înaintea mea sau a lui Larenţiu", explică, pe înţelesul profanilor, bloggerul orădean. „Şi noi, ceilalţi orădeni, suntem o comunitate, dar ei au avantajul comunităţii foarte bine închegate", mai spune Ciprian Alexei.

Oradea în Top ZeList

Listarea automată a 407 de bloguri orădene din Top Zelist (63.484 bloguri româneşti) se datorează lui Vasile Tomoiagă. Top ZeList se actualizează săptămânal. La data de 10 martie 2011, pe ZeList clasamanetul blogurilor orădene în topul naţional arăta astfel:

86. mariuscruceru.ro

171. oradeanul.com

226. romaniaevanghelica.wordpress.com

228. patratosu.wordpress.com

322. lilisor.net

395. te.stiu.info

410. rotundu.wordpress.com

475. bucatareselevesele.blogspot.com

498. adamaica.wordpress.com

684. mirceapricajan.ro

Orădeni în Top BlogRank, săptămâna trecută (4.853 bloguri românești).

47. mariuscruceru.ro

63. romaniaevanghelica.wordpress.com

114. adamaica.wordpress.com

122. rotundu.wordpress.com

133. oradeanul.com

172. academianae.wordpress.com

181. camix.wordpress.com

200. oradeaevanghelica.wordpress.com

212. mirceapricajan.wordpress.com

231. throughlifelightandlens.blogspot.com

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite