Băile termale și peisajul carstic, punctele de atracţie ale judeţului Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele de tratament sunt pregătite pentru turişti
Piscinele de tratament sunt pregătite pentru turişti

În plin sezon estival, Bihorul atrage ca un magnet turiștii prin cea mai mare stațiune balneoclimaterică din țară, sau prin rezervațiile naturale din Padiș. Alături de cele două puncte de atracție cu vechime, un complex balnear din satul Sarcău atrage mii de turiști pe an, datorită apei termale deosebite din zonă

Sezonul estival a umplut stațiunile din județul  Bihor de turiști. De la vârstnici la tineri, inidferent dar vor turism rural, ecologic sau doar o stațiune de agrement, turiști din România și Ungaria poposesc în județul nostru, renumit pentru apa termală și pentru rezervațiile naturale din Apuseni. De departe cea mai căutată stațiune este Băile Felix, cunoscută și drept cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România. Stațiunea are patru bazine cu apă termală, la care se adaugă piscinele private și spațiile de agrement ale hotelierilor.  Agenții de turism spun că de la un an la altul cererile rămân pe val, chiar dacă numărul unităților de cazare este în creștere. „În Băile Felix vin turiști din toate colțurile țării și este tot timpul plin, în special în sezonul estival", spune Diana Cseke, agent de turism. „Spre exemplu în acest an, am primit de la hotelieri mailuri cu stop-sales, pentru că nu mai existau locuri decât după finele lunii august", a mai completat Cseke.

De câțiva ani însă, un nou complex atrage ca un magnet turiștii din România și din Ungaria. Sarcău este un sat mic din județul Bihor, în care sunt doar 60 de case. Localitatea este situată la aproximativ 33 de kilometri de Oradea și a fost practic necunoscută turiștilor până acum trei ani. Inițial, în anii 1970, în Sarcău s-a forat o groapă penrtu apă termală care le servea oamenilor la îmbăiere, ulterior construindu-se patru bazine mici pentru turiști, care erau folosite mai multe de localnicii fericiți că nu trebuie să plătească pentru o baie termală.

„De trei ani de zile această zonă a început să se dezvolte. Se naște practic o nouă stațiune balneară. Deja sau construit trei pensiuni din care două sunt date în folosință și este tot timpul plin de turiști, indiferente de sezon", explică Maria Tătar, președintele Asociației Națioanle de Turism Rural și Ecologic din Bihor (ANTREC). „Practic acolo este cea mai bună apă termală și se dezvoltă o bază de tratament. În plus este vorba despre șapte hectare de teren care sunt împădurite și amenajate pentru tratament. Pe lângă efectele benefice pentru sănătate,  există și terenuri de fotbal cu nocturnă sau săli de gimnastică amenajate", mai spune președinta.

Rezervații naturale care au cucerit lumea

Turiștii mai trec pragul Bihorului și pentru a-și petrece timpul în zona Padiș, cea mai cunoscută zona turistică din Munții Apuseni, celebră prin relieful carstic. Vizitatorii sunt atrași de  complexul carstic Cetățile Ponorulu, nenumărate doline, peșteri, avene, ghețariul Focul Viu, canioanele sălbatice Valea Galbenei și Valea Boga sau Cheile Someșului Cald. „În zona Padiș este tot timpul plin de turiști. Agențiile nu-i pot monitoriza pentru că majoritatea merg în camping, iar în zonă nu există decât foarte puține unități de cazare", spune Diana Cseke.

„Diferența dintre Padiș și restul stațiunilor este că aici oamenii vin în special vara. Cei care nu vor să doarmă la cort își aleg zona Boga, unde există câteva unități de cazare", explică și Maria Tătar. Pe lângă turiști, rezervația naturală este vizittaă și  de speolgi sau alpiniști. Padișul este recunoscut și la nivel internațional. În anul 2008, Carsten Peter, fotograful National Geographic a susținut la Padiș un workshop de fotografie speologic iar în 2009, Bear Grylls  a filmat un episod din Ultimate Survival în aceeași locație,  Bihorul ajungând astfel punct de reper în documentarul prezentat pe Discovery Chanel.

Călător prin peșterile Bihorului

Pentru a mări numărul turiștilor care își petrec vacanțele în Bihor, Consiliul Județean a obținut 100.000 de euro, bani europeni, pe care-i investește pentru a crea materiale promoțioanle, hărți de buzunar  și un site de promovare al județului.
Specialiștii au decis că una dintre cele mai importante cărți de vizită ale Bihorului  rămân peșterile., care fac din județul nostru unul dintre cele mai importante atracții speolșogice din țară.

 „În privinţa peşterilor putem spune că Bihorul este emblematic pentru România atât ca densitate cât şi ca frumuseţe sau mărime a lor", a declarat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei de Speologie din România.
În cadrul proiectului denumit „Călător prin Bihor" s-au ales cinci avene care stârnesc interesul vizitatorilor „Fiecare din cele cinci peşteri alese pentru promovare sunt importante în felul ei", explică Lascu.
„Peştera Ungurul Mare are cel mai important tezaur de bronz din ţară şi aici s-au descoperit urme de locuiri umane din neolitic. La Meziad s-au descoperit vase din perioada preistorică şi trăieşte cea mai importantă colonie de lilieci din Europa. Vadu Crişului a fost prima peşteră amenajată din România", a declarat Lascu. În același timp, peștera Gălășeni , declarată monument al naturii, ascunde nu mai puțin de 16 colonii de lilieci și este una dintre cele mai dificle peșteri de vizitat, accesul făcându-se doar cu aprobarea ecologiștilor. Nu în ultimul rând peștera Cetăţile Rădesei este recunoscută pentru deschiderea portalului de 15 metri înălțime și ale celor cinci avene care-i conferă spectaculozitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite