Autoritățile competente sunt mute și surde la suferința mamei îndoliate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delia Scorțe, mama Patriciei Aktaa, fetița în vârstă de numai cinci ani, care a murit în luna mai a acestui an după ce a mâncat un crèmeș cu Salmonella, a primit, după multe amânări, raportul de constatare medico-legală. Memoriile adresate Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor Bihoru au rămas fără răspuns.

Delia Scorțe este dezamăgită de faptul că, după cinci luni de așteptări raportul a cuprins informații care se știau încă de la autopsie, și anume că moartea nu a fost una violentă și a că survenit ca urmare unui șoc endotoxic provocat de toxiinfecția alimentară cauzată de Salmonella. „ Credeam că se vor face referiri la conduita și tehnica medicală, dacă acestea au fost sau nu aplicate corect, dacă au existat greșeli și ce consecințe au avut, dacă există o legatură între eventualele greșeli constatate și decesul fetiței mele", a spus Delia Scorțe.

Antibiotic

Pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări s-a recomandat formarea unei comisii din mai mulți medici, de mai multe specializări, care să analizeze acest caz. „Examenul toxicologic evidentiază prezența a două substanțe în organism, una fiind un analgezic iar cealaltă un alt fel de calmant. Interesant este faptul că nu s-au găsit urme de antibiotic, deși în fişa fetiței apărea că i s-ar fi administrat ampicilină", a spus Delia Scorțe.

Niciun răspuns

Aceasta a subliniat că a formulat din nou o adresă către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor și Colegiul Medicilor BIhor, în care cere să i se comunice rezultatul anchetelor efectuate de către aceștia. „Menționez faptul că până la acestă oră nu am primit niciun răspuns la memoriul înaintat către Ministerul Sănătății, nici la plângerea făcută către Colegiul Medicilor, deși termenul legal de 30 de zile a fost depășit de mult timp", a mai spus Delia Scorțe, condamnând dezinteresul autorităților de a face lumină în acest caz. „Din păcate la noi în țară legile nescrise funcționează mult mai bine decât cele scrise", a concluzionat mama Patriciei Aktaa.

Plângere

Avocatul Bogdan Meşter a făcut încă din luna mai o plângere la poliţie, împotriva medicului Lenard Ildiko (cea care a internat fetiţa și nu i-ar fi făcut analize elementare), pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. De asemenea, o plângere a fost formulată și împotriva medicului Georgeta Călinescu. Marius Pîrcioagă, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor - reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, nu știe de ce ministerul nu a răspuns încă sesizării depuse de către Delia Scorțe. Acesta a subliniat că Georgeta Călinescu și Ildiko Lenard, cele două cadre medicale împotriva cărora familia Scorțe a depus o plângere penală, au fost suspendate din gărzi circa 30 de zile, fiind sancționate pecuniar.  Georgeta Călinescu a declarat că nu este vinovată pentru moartea fetiței. „Rezultatele în cazul Patriciei Scorțe ar fi fost aceleași oriunde ar fi fost tratată", a spus Georgeta Călinescu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite