Atenție cum vă comportați pe pârtie și cum manevrați ATV-urile în zonele montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiștii recomandă prudență la munte
Salvamontiștii recomandă prudență la munte

Pe durata vacanței școlare Serviciul Județean  Salvamont-Salvspeo Bihor asigură permanență la Vârtop și Stâna de Vale. Salvatorii monti atrag din nou atenția asupra utilizării mijloacelor motorizate - ATV și Snowmobil - vehicule deloc ușor de stăpânit.

"Pentru a evita accidentările, recomandăm schiorilor să-și verifice echipamentul și să efectueze reglajeleș și reparțiile necesare. Regulile de acces pe părtiile de schi și săniuș trebuie respectate cu strictețe. Utilizarea foliei sau a altor mijloace improvizate, la alunecarea pe pârtie, chiar și pe cele de săniuș, este periculoasă și ilegală. Cei prinși sunt pasibili de amendă", recomandă salvamontiștii.   

Salvatorii monti atrag din nou atenția asupra utilizării mijloacelor motorizate - ATV și Snowmobil - vehicule deloc ușor de stăpânit. "Pe lângă recomandarea de a lua câteva lecții de la un instructor sau o persoană cu experiență în conducerea acestor vehicule, e nevoie și de prudență  în alegerea traseului", se arată într-un comunicat al SJ Salvamont - Salvaspeo Bihor.

Salvamontiștii spun că datorită capriciilor vremii din aceasta iarnă, există numeroase obstacole acoperite de zăpada viscolită. "Puteți avea surpriza să vă treziti cu vehicolul îngropat în zăpadă prăfoasă de peste un metru înălțime și în imposibilitatea de a-l debloca, cum au pățit-o deja câțiva „rideri" porniți din Stîna de Vale spre vârful Poieni. E posibil ca vehicolul să vă prindă sub el, în cădere și să vă producă fracturi sau leziuni grave, purtarea de echipamentului de protecție, inclusiv cască, fiind absolut necesară", mai recomandă salvatorii montani.

Ei subliniază că excursiile să fie pe cât posibil în locuri cu rețea de telefonie mobilă pentru a putea solicita ajutor în caz de nevoie. "Atragem atenția șoferilor să nu abordeze drumurile forestiere care fac legătura cu obiective accesibile auto în timpul verii. Spre exemplu, numai la Stâna de Vale au fost peste zece cazuri de vehicole blocate de zăpadă și gheață pe drumul care trece pe la Izvorul Minunilor și duce spre Baia Popii și mai departe către Ciripa - Valea Drăganului. Lanțurile, o lopată metalică bună, 1-2 paturi sau saci de dormit și chiar o toporișcă nu trebuie să lipsească din portbagaj, pentru a vă putea descurca la nevoie, chiar și pe drumurile publice de acces către stațiuni", se mai arată în comunicatul salvamontiștilor.

Amatorilor de ture pe trasee montane salvatorii montanti le recomandă să aibă echipament corespunzător, să se alimenteze corect și să nu consume băuturi alcoolice, să anunțe cabanierii din zonă sau Salvamont când pornesc pe trasee, să se informeze despre starea zăpezii, grosimea stratului de zăpadă, periocol de avalanșă, să pornească pe traseele de creastă cât mai devreme posibil, planificându-și cu mare atenție intervalele orare de parcurs la dus și întors. "Atragem atenție îndeosebi asupra abordării traseului Vârtop - Piatra Grăitoare - vârful Bihorul Mare, traseu care, datorită perspectivei, dă senzatia unei lungimi mult inferioare celei reale. Traseele de traversare a crestei principale a masivului Bihor - Vlădeasa nu pot fi abordate decât de către turiști cu mare experiență, perfect dotați tehnic, buni cunoscători ai zonelor tranzitate, capabili de orientare inclusiv în condiții meteo nefavorabile. Mare atenție s-a observat prezența urșilor în zonă", recomandă salvamontiștii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite