Oradea: Artiştii pot plăti în natură chiria de sediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Artiştii pot plăti în natură chiria de sediu
Oradea: Artiştii pot plăti în natură chiria de sediu

Pretenţia îi revoltă pe artiştii orădeni, care se plâng de spaţiile insalubre şi de lipsa unei galerii de artă corespunzătoare.

Primarul Ilie Bolojan vrea ca artiştii orădeni care ocupă spaţiile municipalităţii să ofere oraşului, pe lângă chiria modică pe care o plătesc trimestrial, câte o donaţie, constând într-o operă de artă. Asta în condiţiile în care, pe un spaţiu de 120 de metri pătraţi, unii artişti plătesc o chirie de 400 de lei pe trimestru, locaţie pe care s-ar putea obţine bani buni dacă ar fi vândută sau închiriată unei firme.  Artiştii orădeni nu se înghesuie să îşi ofere operele, după cum a spus primarul Bolojan. Mai mult decât atât, artiştii sunt revoltaţi că edilii pot avea astfel de propuneri.

„Este aberant să ne ceară aşa ceva”, a declarat Vioara Bara, artist plastic şi scenograf, câştigătoare a mai multor premii internaţionale. „Atâta vreme cât primăria nu m-a ajutat cu nimic, nici măcar cu o galerie în care să expun în condiţii profesionale, consider nejustificate aceste pretenţii”, a spus azi dimineaţă Vioara Bara.

Spaţii insalubre

Pictoriţa ocupă un spaţiu de 4/5 metri pătraţi, fără grup sanitar, situat în spatele Teatrului de Stat. „Poate să-mi cadă oricând tavanul în cap. De trei luni mi s-a promis că-l vor repara”, a menţionat Vioara Bara, convinsă că toate spaţiile pe care municipalitatea le-a oferit  artiştilor sunt insalubre şi că nu ar putea fi închiriate decât persoanelor cu probleme sociale.
Pe de altă parte, artiştii spun că investiţiile într-un tablou sunt foarte mari şi că nu-şi permit să facă astfel de cadouri. Din acest motiv ei propun ca primăria să organizeze tabere de creaţie, unde să le ofere gratuit materia primă necesară, iar operele create astfel să fie donate oraşului.

Raport aberant

Primăria a cerut celor 79 de organizaţii şi artişti care ocupă, cu chirie, 82 de imobile la preţuri modice, să prezinte câte un raport de activitate. În urma evaluării rapoartelor, 30 dintre chiriaşi  vor rămâne fără spaţii.

„Nici Ceauşescu nu ne-a cerut aşa ceva. Nu cred că funcţionarii sau consilierii locali, care nu au călcat în viaţa lor într-o  galerie de artă, sunt în măsură să ne evalueze activitatea”, a spus revoltată Vioara Bara.

"Oferind străinilor tablourile artiştilor locali, i-am promova indirect şi pe aceştia".
Ilie Bolojan, primar Oradea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite