Oradea: Ard pământurile primăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ard pământurile primăriilor
Oradea: Ard pământurile primăriilor

Două terenuri, aparținând primăriei Săcădat și primăriei Oradea, au luat foc marți.

Ieri dimineață, Detașamentul 1 Oradea al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana a fost solicitat să intervină la stingerea unui incendiu, în localitatea Săcădat. Potrivit Lidiei Sechel, purtător de cuvânt la ISU Crișana, solicitarea a venit în jurul orelor 9.20, vizând un teren viran aparținând Primăriei Săcădat. A ars aproximativ 1 ha de vegetație uscată. Tot ieri, însă după-amiază, la orele 16.40, o ardere necontrolată a făcut necesară intervenția pompierilor militari de la Detaşamentului 2 Oradea al ISU Crișana, de această dată la Oradea, pe strada Fabricilor. Potrivit informațiilor comunicate de ISU Crișana este vorba de un teren viran aflat în proprietatea Primăriei Oradea, unde au ars aproximativ 1.400 mp de vegetație uscată.

În cercetare

În momentul de față nu se știe care au fost cauzele celor două incendii. "Se vor stabili circumstanțele care au dus la aceste arderi necontrolate. Dacă se constată că primăriile nu au cerut aviz de la Garda de Mediu și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acestea riscă să fie sancționate", spune Lidia Sechel. Potrivit acesteia, astfel de arderi necontrolate de vegetație sunt tot mai frecvente. "Primăriile, asemenea oricăror proprietari, trebuie să verifice periodic terenurile, pentru a se asigura nu există riscul izbucnirii unor incendii", mai spune Lidia Sechel. "Pe terenul de pe strada Fabricilor a avut loc o ardere necontrolată a vegetației. Nu a fost un incediu propriu zis deoarece nu au ars construcții și nici nu au fost pagube materiale. Focarul a fost undeva în apropierea căii ferate Oradea- Episcopia Bihor, dar nu se cunoaște cauza exactă a acestuia. O ipoteză ar fi că cineva ar fi putut arunca din tren o sursă de foc, dar acest lucru nu poate fi verificat", spune Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Oradea.

Pasibile de amenzi

Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligativitatea respectării unor reguli, altfel riscă să fie sancţionate. Miriştile se pot incendia după ce a fost obținut un permis în acest sens și au fost luate toate măsurile pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate. Mai mult, focul trebuie supravegheat în permanență. Orice persoană care se decide să dea foc la vegetație sau la diverse resturi trebuie să obţină acceptul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) şi în acelaşi timp să informeze serviciul pentru situaţii de urgenţă din localitate. Fermierii care dau foc miriştilor fără acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 50.000 lei. Pentru persoanele fizice amenzile variază între 3.000 şi 6.000 lei, iar pentru cele juridice între 25.000 şi 50.000 lei. Pentru incendierea miriștilor în situri naturale pedeapsa este închisoarea între 2 și 5 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite