Arbori vechi de sute de ani cad secerați prin proiectul podului rutier din zona Silvaș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul dezbaterii publice pe tema construirii unui pod rutier în zona Silvaș, investitorii au recunoscut că vor fi afectați copacii parcului. Deși ecologiștii au atras atenția asupra sacrificării unor plopi care au o vechime de peste 800 de ani, viceprimarul Carp Gheorghe nu a exclus posibilitatea ca o parte din ei să dispară.

Plopii seculari din Silvaș sunt în pericol din pricina lucrărilor care vor demara la noul pod rutier din din zona Silvaș-Dragoș Vodă. În cadrul dezbaterii de miercuri, 17 martie, ecologiștii, prin vocea lui Mihai Togor, președintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică „Munții Apuseni", au atras atenția asupra impactului negativ pe care o astfel de construcție o are asupra mediului. „Sunt peste 15 plopi cu vârstă seculară. Nu e normal să fie sacrificați, ar trebui ca amplasarea construcției să fie făcută în alt perimetru", a arătat Togor.

În răspuns, viceprimarul Gheorghe Carp a susținut că va preda planurile complete ecologiștilor, pentru a le demonstra că se încearcă, pe cât posibil, protejarea copacilor. „Chiar dacă acolo va fi zonă de agrement privată, malul Crișului va fi amenajat de investitori ca un parc public, cu acces gratuit", a explicat Carp. În același timp însă, nu putem amplasa podul în funcție de copaci", a specificat vicele. În răspuns, Togor i-a explicat, ironic, că nu ține neapărat la partea ecologică. „E nu țin morțiș la nimic. Că doar nu a durat decât 800 de ani până când au ajuns plopii la maturitate", spune șeful CRSE. 

Investitorii pariază pe creștere economică

Ecologiștii au primit un răspuns tranșant și din partea companiei investitoare Macio, prin reprezentantul Lucian Bara. „Ar trebui acum, în plină criză economică, să ne gândim la atragerea investitorilor și la crearea unor noi locuri de muncă", spune Bara. Reprezentantul a mai susținut că este imposibil să nu fie afectați copacii. „Nu intenționăm să defrișăm zona, sau să afectăm arbori seculari. Dar vor fi cu siguranță copaci sacrificați", a recunoscut Bara.

La cerința jurnaliștilor de prezentare a unui studiu de fezabilitate care să releve impactul construcțiilor asupra mediului, răspunsul din partea primăriei, a fost tranșant. Este vorba de o investiție privată și expunerea unui studiu de fezabilitate nu e necesară prin lege. Totuși, investitorii sunt obligați să obțină avizele de mediu, fără de care nu pot demara lucrările. Mai exact, se studiază impactul asupra ecosistemului, dar numai cei de la Protecția Mediului au acces la informații.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite