Aproape trei sute de profesori rămân pe drumuri, din luna septembrie a acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se vor comasa clase, iar profesorii vor avea 18 ore de predare pe săptămână
Se vor comasa clase, iar profesorii vor avea 18 ore de predare pe săptămână

Începând cu 2010, Inspectoratul Școlar va reducere posturile titularizabile. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean a anunțat ieri că vor fi dați afară 276 de profesori, în loc de 551, cum a anunțat ministerul inițial.

Profesorii sunt nemulțumiți de deciziile luate de autorități. "Există generație care practică meseria de 30 de ani, care simte nevoile unui copil", a declarat pentru Adevărul de Seară profesoara de fizică Nicoleta Pazmany. Profesoara spune că aceste decizii au fost luate mecanic, contabilicește, fără să se țină cont de consecințe. " De unde vor lua banii pentru ajutorul de șomaj dacă spun că nu există bani?", se întreabă dascălul.

Potrivit declarației șefului Inspectoratului Școlar Bihor, ministerul a solicitat inițial reducerea a 551 de norme în învățământ. "Am cerut explicații în condițiile în care în Bihor au fost reduse 786 norme până în luna august 2009. Mi s-a comunicat că a fost o eroare tehnică și că în realitate trebuie reduse 276 de norme", a spus Dorel Luca, șeful Inspectoratului Școlar.

Școli și grădinițe închise

Conducerea inspectoratului a anunțat că în urma noii reorganizări ar putea fi reduse posturi prin comasarea claselor de elevi, predarea disciplinei educație fizică de către învățători la ciclul primar, încadrarea pe norme cadru, închiderea unor școli sau grădinițe și reducerea posturilor titularizabile. "Ni s-a spus că va crește numărul de ore de la 16 la 18. Aici s-a gândit din punct de vedere ecoomic. Nu te poți ocupa de fiecare copil în aceste condiții", a mai spus Nicolate Pazmany, profesoară de fizică.

Tinerii vor fi avantajați la titluarizare

Dorel Luca a anunțat că anul acesta numărul posturilor titularizabile se va înjumătăți. În aceste condiții, candidații se vor bate pentru 200 de posturi, iar profesorii tineri vor fi avantajați.  

551 norme trebuie reduse în învățământul bihorean. În realitate numărul acestora este 276.

"De unde vor lua bani pentru ajutorul de șomaj", Nicoltea Pazmany, profesoară de fizică

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite