Aproape cinci sute de tineri concurează pentru o șansă de a ajunge polițiști de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La baza sportivă a Universității Oradea se desfășoară zilele acestea probele eliminatorii, în cadrul concursului de admitere la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră din Oradea. Numărul candidaților este dublu în acest an față de 2009, în ciuda iminentei aderări a României la Spațiul Schengen.

Pentru cele o sută de locuri de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu din Oradea se bat, în capacități intelectuale și sportive, aproape cinci sute de tineri, din mai multe județe ale țării. Deși suntem tot mai aproape de integrarea în Spațiul Schengen și o parte dintre granițe vor dispărea, numărul tinerilor care concurează pentru o șansă de a deveni polițiști de frontieră s-a dublat față de anul trecut, când la examenul de admitere au fost înscrise doar 250 de persoane, potrivit informațiilor primite de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu din Oradea. Cele 150 de fete înscrise au intrat în această dimineață în febra probelor sportive, eliminatorii, la baza sportivă a Universității Oradea. Pentru a trece de proba de viteză, candidatele au trebuit să parcurgă cincizeci de metri, în cel mult 8.1 secunde.

Polițiști atleți

Următoarea probă sportivă a fost aceea a aruncării mingii medicinale de pe loc, atât la fete, cât și la băieți, distanța minimă fiind de șapte metri. Ultima probă atletică a fost cea de rezistență, cei o mie de metri trebuind să fie parcurși în 3.45 minute de către băieți și 4.10 minute de către fete. Viitorii polițiști de frontieră mai au de susţinut examenele de evaluare a cunoştinţelor, care cuprind un test grilă la limba română şi la o limbă modernă.

Comisie de examinare

Dintre cele o sută de locuri disponibile, două sunt pentru tinerii de etnie rromă. Comisia de exameninare este alcătuită din: preşedinte - comisar şef, Ovidiu Stanciu, directorul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea, vicepreşedinte - comisar şef Ionel Haţegan, directorul adjunct şi membrii: comisar şef Cornel Boiţ, şef catedră Pregătire Juridică, respectiv comisar şef Bogdan Creţu, şef catedră Ordine Publică. Candidaţii sunt respinşi dacă nu reuşesc să treacă peste oricare dintre probele impuse.

Aderarea la Schengen

Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală. Aderarea României la spațiul Schengen este anunțată pentru data de 27 martie 2011.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite