Aproape 40 de pârâuri au secat în judeţul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seacă râurile din Bihor
Seacă râurile din Bihor

Datorită temperaturilor ridicate şi a precipitaţiilor insuficiente, 38 de cursuri mici de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri au secat.  Adminitraţia Bazinală de Apă Crişuri monitorizează în permanenţă starea hidrologică de pe râurilor Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, precum şi de pe afluenţii acestora. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere pe toate cursurile de apă din bazin

Temperaturile ridicate din ultimele zile au făcut ca, pe anumite secţiuni de pe râurile mici din bazin, să apară seceta hidrologică. Prin urmare, în prezent sunt 38 de cursuri mici de apă care fie au secat, fie băltesc.Seceta hidrologică se resimte cel mai puternic în bazinul hidrografic Crişul Alb unde, nu mai puţin de 19 cursuri de apă au secat.

La polul opus se află bazinul hidrografic Crişul Repede unde, fenomenul de secetă hidrologică s-a instalat pe râul Gepiu în zona localităţii Păuşa, pe râul Sărand în zona localităţii Copăcel, iar râul Tăşad bălteşte în zona localităţii Oşorhei. 

„O situaţie asemănătoare s-a mai constatat în anul 2008 când, aproape 45 de cursuri de apă din bazinul hidrografic Crişuri au secat. Spre deosebire de anul 2008, anul acesta volumul de apă stocat în acumulări este dublu." a menţionat directorul A.B.A Crişuri, ing. Pásztor Sándor.

Volumul de apă stocat în acumulări şi rezerva din lacurile energetice sunt suficiente pentru a asigura, fără probleme, necesarul de apă pentru următorul interval de timp. În aceste condiţii, până în momentul de faţă nu se impun restricţii pentru utilizarea apei nici pentru agenţii economici, nici pentru populaţie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite