Aproape jumătate dintre firmele bihorene scapă de plata amenzilor, contestându-le

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți operatori economici contestă amenzile aplicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, pentru muncă la negru sau alte nereguli pe linia relațiilor de muncă. Aproape jumătate dintre ei au sorți de izbândă, având în vedere faptul că amenda aplicată de către inspectorii de muncă este transformată în avertisment.

Potrivit informațiilor primite de la Loredana Șuta, consilier juridic în cadrul compartimentului legislație contencios al ITM Bihor, 90 la sută dintre amenzile aplicate sunt contestate. Creșterea numărului de contestații are la bază faptul că firmele sancționate nu mai beneficiază de reducerea la jumătate a amenzii, dacă plătesc în intervalul de 48 de ore. Simona Iancu, director coordonator adjunct la ITM Bihor, consideră că o posibilă explicație pentru creșterea numărului de contestații ar fi faptul că L331/2009 a majorat amenzile, astfel încât pentru fiecare muncitor găsit „la negru", firmele trebuie să plătească între 3.000 și 4.000 de lei.

Zece la sută scapă de cheltuială

„Zece la sută din amenzi sunt anulate, 40 la sută sunt înlocuite cu avertismente și 50 la sută rămân valabile", spune Loredana Șuta. Foarte puțini dintre operatorii economici care reușesc să-și anuleze amenzile solicită cheltuieli de judecată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite