Apa caldă din pământ dezvoltă regiunea Bihor-Hajdu Bihar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinele cu apă termală de la Băile Felix sunt pline în fiecare weekend
Bazinele cu apă termală de la Băile Felix sunt pline în fiecare weekend

Peste zece luni, municipalitatea orădeană va şti care sunt zonele cu apă geotermală din Oradea. În funcţie de rezultatele studiului, există posibilitatea ca tot mai mulţi orădeni să-şi încălzească locuinţele cu apă geotermală.

Turismul, sistemul de termoficare, industria cosmetică sau chiar cea farmaceutică îşi pot găsi loc în viitorul apropiat la Oradea. Primăria municipiului Oradeaşi şi organizaţia nonprofit Innoterm din Debrecen au câştigat proiectul „Identificarea tehnologiilor inovatoare pentru utilizarea apei geotermale în euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar". Proiectul are ca scop realizarea unui studiu privind resursele de apă geotermale şi este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). „Acesta urmăreşte reducerea poluării şi promovarea dezvoltării durabile în euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, prin studierea posibilităţii utilizării apei geotermale în sistemul de termoficare, în turismul wellness şi de agrement", a precizat Biro Rosalia, viceprimarul Oradei.

Zece luni de studiu

În următoarele zece luni, în euroregiunea româno-maghiară vor fi făcute studii care să arate cu exactitate unde sunt locurile cu apă geotermală şi unde pot fi amplasate noi sonde de extragere a acesteia dar şi care sunt posibilităţile de exploatare a acestui zăcământ. „Apa geotermală, pe lângă că este un element important, este şi o resursă regenerabilă pe care vrem să o folosim în interesul populaţiei. Am dori să fie alternativa de a contracarare la preţul gazelor naturale", a spus Marcel Boloş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.Potrivit acestuia, apa geotermală de sub Oradea ocupă o suprafaţă de aproximativ 100 de kilometri pătraţi şi este alimentată pe cale naturală din munţii Pădurea Craiului. Pentru a preveni epuizarea sa, toate proiectele municipalităţii privind extracţia de apă geotermală vor fi însoţite de o componentă referitoare la reinjecţia acesteia în sol după extragerea căldurii emanate. „Riscurile ca apa geotermală să se epuizeze sunt destul de mici. În cursul a 20-30 de ani, temperatura apei poate scădea cu până la cinci grade Celsius, dar avem zone în Oradea unde apa atinge chiar şi 110 grade", a mai spus Marcel Boloş. Valoarea proiectului este de aproximativ 80.000 de euro, Primăria Oradea contribuind cu aproximativ 2.000 de euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite