Oradea: Anticariatul, soluție la cărțile scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Anticariatul, soluție la cărțile scumpe
Oradea: Anticariatul, soluție la cărțile scumpe

Orădenii care vor cărți bune, dar ieftine, au la dispoziție trei anticariate în Oradea. Al patrulea s-a închis în urmă cu o lună.

Mirosul de carte veche și paginile îngălbenite de vreme atrag orădenii în continuare în anticariatele din oraș. Unii vin să vândă cărți, alții să cumpere. „Vând cărți în special persoanele fizice, mai rar instituții”, spune Teofil Stanciu, fondatorul celui mai nou anticariat deschis în Oradea. El a cumpărat cărți de la tineri care au moștenit biblioteci, dar și de la pensionari care au nevoie de un ban în plus. Cei care vând cărți au în bibliotecă volume din toate genurile, de la beletristică la cărți tehnice și de medicină.

Valoare sentimentală
„Mă doare sufletul că trebuie să le vând. Totdeauna am iubit cărțile. Dar am o pensie așa de mică”, spune Gheorghe Pop. El a vândut de câteva ori cărți la anticariat. „Nu le vând decât atunci când îmi ajunge cuțitul la os. Dacă sunt bolnav eu sau soția și nu ne mai ajung banii și pentru întreținere, mai vindem câteva. Am început cu cele de care nu eram foarte atașat. Sunt câteva pe care nu cred că le voi putea vinde niciodată”, spune bătrânul. Pe timp de vară nu e obligat să vândă, dar iarna trebuie. „Parcă rup din mine când le vând”, mărturisește el.

De toate categoriile
„Cumpărătorii sunt din diverse categorii. Sunt în special elevi și studenți care au nevoie de bibliografie și nu își permit să cumpere la prețurile din librării. Avem și pasionați și bibliofili care vor să-și completeze colecția”, spune Teofil Stanciu. O altă categorie a cumpărătorilor o constituie cei care călătoresc și nu vor să citească ziare sau reviste în timpul călătoriei. Cel mai bine trec volumele de beletristică, dar în funcție de sezon se caută și altceva. „În timpul anului școlar sau academic, trec foarte bine cărțile cerute de programa școlară și atlasele care nu s-au mai editat de mult”, precizează Teofil Stanciu.

Bibliotecă de anticariat
Florina Cuc trece periodic pe la anticariat pentru a vedea ce a mai apărut. Destul de des și cumpără. „O parte din biblioteca mamei a fost formată cu ajutorul anticariatelor. Eu fac la fel. Găsesc multe cărți bune și evident mult mai ieftine”, spune tânăra. Ea cumpără beletristică, jurnale și cărți de istorie.
Cumpărătorii aleg cărțile în funcție de preferințele lor și de ce găsesc în anticariat.
Alina Vaida a intrat în magazin cu intenția de a cumpăra o enciclopedie. A cumpărat câteva cărți de povești. „N-am găsit enciclopedia pe care o voiam. Nici măcar ceva similar. Dar am găsit câteva cărți de basme. Astea sunt necesare în orice casă”, spune ea.

Prețuri
Cărțile din anticariatele orădene au prețuri modice față de librării. Multe dintre ele sunt sub cinci lei.„Avem și cărți mai scumpe, în special atlasele de medicină care nu s-au mai editat de mult timp. Am vândut un atlas cu 150 de lei”, spune Teofil Stanciu. Între volumele care îi trec prin mână se numără și cărți rare, care au fost tipărite în tiraje foarte mici. „Am avut și ediții bibliofile. Am avut Don Quijote și Frații Karamazov. Au trecut bine”, mărturisește Teofil Stanciu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite