Oradea: Animalele de la Zoo pleacă în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Animalele de la Zoo pleacă în lume
Oradea: Animalele de la Zoo pleacă în lume

O parte dintre locatarii Grădinii Zoologice din Oradea ar putea fi mutaţi în toamnă în Anglia și în Italia. Pentru că leii, urșii și lupii trăiesc înghesuiți, conducerea instituţiei caută soluţii de relocare în alte grădini zoologice sau parcuri naturale.

Grădina Zoologică din Oradea este suprapopulată. Pe lângă maimuțe, căprioare, râși și alte animale domestice și sălbatice, aici se înghesuie lei, urși și lupi, necuvântătoare care trăiesc în condiții improprii, necorespunzătoare legislației europene. Fiindcă soluția  în aceste situații este relocarea, noua conducere a Grădinii Zoologice lucrează la găsirea unor cămine noi, mai bune,  pentru animalele din care există prea multe exemplare.
Dacă lucrurile evoluează conform planurilor, șapte lupi ar urma să fie mutați, în luna octombrie, la o grădină zoologică din Marea Britanie. Tot acolo au șanse să ajungă şi cei 14 lei care sunt în plus la grădina zoologică orădeană. Două ursoaice brune ar putea fi relocate undeva în Italia, sau, dacă nu, în rezervația de urși de la Zărnești, unde Daiana Gender, managerul Grădinii Zoologice Oradea, a negociat un posibil transfer.

Animale înghesuite

La Zoo trăiesc nu mai puțin de 18 lei, dintre care cel mai tânăr are nouă luni, iar cel mai în vârstă are 27 de ani. Aceștia sunt repartizați în cinci cuști, a căror suprafață totală nu depășește 100 mp, după cum spune Roger Rois, biolog la Grădina Zoologică. Potrivit lui, în conformitate cu legislația europeană, se recomandă ca pe o suprafaţă de 500 mp să nu trăiască mai mult de patru exemplare.
Situația este la fel de gravă în cazul lupilor cenușii. 14 exemplare locuiesc înghesuite, în cuști a căror suprafață nu depășește 25 de mp, deşi legea spune că șapte lupi ar avea nevoie de o suprafață totală de 500 mp. Suprapopularea din Grădina Zoologică din Oradea este rezultatul faptului că, din cauza lipsei spațiului, exemplarele de sex opus au fost ținute împreună, fără a fi sterilizate în prealabil. 

Ce presupune relocarea

Relocarea se face prin intermediul unor fundații internaționale. În aceste demersuri Grădina Zoologică este sprijinită de britanicul Gerry Brudanell de la fundația SOS ZOO, cu ajutorul căruia au fost stabilite contacte cu grădini zoologice și rezervații din Europa și Africa. Gerry Brudanell  spune că procedurile de urmat în scopul relocării sunt complicate, birocrația fiind foarte mare. „Trebuie să transportăm lupii într-o mașină specială, de carantină”, povestește Brudanell. Cum cheltuielile sunt foarte mari, acestea sunt suportate din fonduri provenite de la fundații și din sponsorizări.
Daiana Gender spune că e greu să găsești un cămin nou pentru aceste animale, fiindcă în străinătate cheltuielile de întreținere sunt mult mai mari decât la noi. „Relocarea presupune, pentru noi, cheltuieli legate de transport, camioane, comenzi speciale de cuști pentru transport aerian, îmbarcare, debarcare, personal avizat. În martie, pe transportul aerian a șase pui de lei am plătit peste 10.000 de euro ”, explică Daiana Gender.
La modul ideal, aceasta și-ar dori ca animalele care sunt în plus la Zoo Oradea să ajungă în sanctuare, rezervații de genul safari parc, în care animalele trăiesc aproape ca în mediul lor natural, deși sunt hrănite artificial. Stabilirea și întreținerea relațiilor cu diverse organizații internaționale presupune de asemenea cheltuieli , investiții în speranța găsirii unei case mai bune, pentru animalele ținute în captivitate.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite