Angiograful de la Spitalul Judetean Bihor repus în funcțiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși aparatul a fost instalat de aproape doi ani, foarte puțini pacienți au beneficiat de serviciile lui, din cauză că spitalul nu și-a permis finanțarea lui.

Angiograful de la Spitalul Județean a fost repus în funcțiune, după o pauză de jumătate de an, în această dimineață. Primul pacient care a beneficiat de serviciile modernului aparat este Petru Pașcalău, de 57 de ani, din Cihei. Bărbatul, bolnav de diabet, a fost investigat pentru că din cauza bolii de care suferă este predispus la boli vasculare. "Investigația a durat 12-13 minute și a fost realizată de medicii Adrian Pop și Cristian Sabău", a declarat dr. Florian Bodog, directorul Spitalului Județean Bihor. "Aparatul a fost adus anul trecut la Oradea, s-a lucrat câteva zile cu el, după care a fost pus în repaos  din cauză că nu am avut finanțare", a explicat directorul spitalului. Acesta a explicat că pacienții care doresc investigații cu angiograful au de plătit materialele folosite în timpul procedeului. "La Timișoara sau Cluj un pacient plătește în jur de 1.200 de lei, la noi plătește 600 de lei", a spus medicul. De anul viitor, bolnavii ar putea beneficia gratuit de aceste servicii. "Am deschis o listă, pentru cei care vor să aștepte până anul viitor pentru investigații, când vor fi finanțate prin CAS", explică Florian Bodog.

Investigațiile sunt realizate de o echipă de medici specializați în domeniu la Timișoara, de medicului Milovan Slovenski. Din echipă fac parte dr. Adrian Pop, medic specialist chirurgie vasculară, și dr. Cristian Sabău, medic specialist cardiologie. Potrivit celor doi medici, spitalul din Oradea are în acest moment finanțare pentru o sută de cazuri. "Asta este doar pentru început. Sperăm ca o dată ce am început să lucrăm cu angiograful să vină și finanțare. Aici este vorba de un cerc vicios, dacă nu ai pacienți nu poți să ceri nici finanțare. Prin urmare, spitalul a făcut un efort financiar și a cumpărat substanțele necesare pentru primii o sută de pacienți, pentru a putea reporni angiograful", a explicat medicul Adrian Pop. "Vrem să facem la Oradea o echipă de specialiști. Însă, ca să ajungem la nivelul Timișoarei sau Clujului avem nevoie de susținere, suport financiar, logistică, susținere din partea colegilor. Acum premisele sunt bune", declară medicul Cristian Sabău. Cei care doresc să beneficieze de o astfel de investigație au nevoie de o trimitere de la un medic specialist și o internare la spital. "Este absolut necesar ca în anul 2009 să existe un astfel de aparat", spune medicul Adrian Pop. Doctorul Sabău a explicat că angiograful poate atât să pună diagnostic, cât și să "repare" problemele vasculare. Acesta poate determina dacă un pacient prezintă risc de infarct, de exemplu, pentru ca medicul să-i prescrie pe urmă un tratament pentru suferința lui.

Primul pacient care a beneficiat de serviciile angiografului, astăzi, după repunerea lui în funcțiune, se simte bine. "Mă simt bine. Nu am simțit nimic, o înțepătură, ca de purice", a zis Petru Pașcalău. De altfel, medicii au explicat că investigațiile nu sunt invazive. Pacientului i se pune ca și o branulă, în mână sau în picior, pe unde se injectează substanța de constrast. "Astfel, din cu o înțepătură în mână sau în picior putem ajunge până la inima pacientului", a explicat medicul Adrian Pop.

Aparatul a costat 1,2 milioane de euro și a fost cumpărat de Ministerul Sănătății. De la punerea lui în funcțiune au fost investigați circa 20 de pacienți. "Foarte puțini. Atâția făceam într-o zi la Timișoara", a conchis medicul Cristian Sabău.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite