Oradea: Portret/ Angela Szabo a dat viața la oraș pe viața la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Angela Szabo a dat viața la oraș pe viața la munte
Oradea: Portret/ Angela Szabo a dat viața la oraș pe viața la munte

A terminat Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, secţia Tapiserie, şi s-a retras la ţară ca să poată lucra şi să scape de agitaţia de la oraş.

Angela Szabo pictează şi îşi lucrează grădina la zeci de kilometri de aglomeraţia urbană.  Angela a terminat facultatea în 2001 şi a început să-şi practice meseria de tapiser, dar a renunţat destul de repede la meseria ei din cauză că îi era foarte greu singură. „Mi-am ales secţia asta pentru că foarte puţină lume se îndreaptă spre aşa ceva, iar mie mi-a plăcut faptul că poţi să realizezi ceva practic dar şi să combini culori şi până la urmă să faci artă”, spune Angela. După un an de încercări în domeniul tapiseriei, Angela s-a îndreptat spre pictură şi a rămas fidelă acesteia. În paralel Angela a fost profesoară de desen şi a locuit în Timişoara şi apoi în Cluj.

O nouă dragoste

După ce l-a cunoscut pe soţul ei a descoperit speologia. „Soţul meu e speolog şi aşa am ajuns şi eu să iubesc speologia. Întotdeauna mi-a plăcut muntele dar niciodată nu am vizitat peşteri ci m-am rezumat la peisajul din exterior. După ce am  început să merg împreună cu soţul meu, am descoperit că îmi place foarte tare să vizitez şi de ce nu să explorez peşteri”, mărturiseşte Angela. Cu toate acestea angela n-a renunţat la pictură ci a continuat să facă picturi în care foloseşte simboluri din toate culturile. „Ce pictez eu este ca un ghiveci. În picturile mele sunt semne şi simboluri din toate culturile. Ies în evidenţă elemente ale artei Americii centrale şi ale Africii, preferatele mele”, povesteşte artista.

Viaţa la ţară

O expediţie speologică i-a schimbat viitorul. „Am fost la o expediţie speologică la Roşia de Beiuş, mie şi soţului meu ne-a plăcut foarte mult zona. Aşa am ajuns să ne cumpărăm un teren acolo. Ne-am ridicat casa unde locuim acum, încă suntem în şantier dar e a noastră, înainte stăteam în chirie, dar acum avem casa noastră. E un sentiment extrordinar. De anul trecut ne-am mutat definitiv acolo”, povesteşte Angela.  Angela nu are vecini pe o rază de un kilometru şi spune că trecerea de la oraşul aglomerat, la liniştea de la ţară a schimbat-o foarte mult. „Ce ne oferă oraşul?  Aglomeraţia, gălăgie, oameni nervoşi şi încruntaţi care nu văd altceva decât bani şi muncă de 10 ore pe zi. Şa ţară în schimb am găsit linişte, energie, speranţă. În fiecare zi când mă trezesc şi văd peisajul din jurul meu sunt fericită. N-ai cum să fii trist când locuieşti într-o asemenea linişte”, mărturiseşte artista. La ţară Angela are inspiraţie, poate picta în voie şi se simte în elementul ei. Pe lângă asta ea şi-a făcut o grădină şi este foarte mândră de ea. „Am o mică grădină pe care o iubesc tare mult. Am roşii, ceapă, salată, varză, sunt tare mândră de ea şi îmi place foarte mult să o îngrijesc”, povesteşte Angela. Cu toate acestea artista nu s-a rupt complet de viaţa mondenă şi pentru a-şi putea comercializa lucrările şi-a făcut un site www.angelaszabo.ro, unde pot fi văzute  toate picturile realizate de ea. Pe lângă asta încă din anii facultăţii a participat la nenumărate expoziţii de tapiserie şi pictură în ţară şi în străinătate. 

 Întrebări şi răspunsuri
După ce te-ai mutat la ţară ai avut momente în care ţi-a părut rău pentru pasul pe care l-ai făcut?
Deloc, niciodată. La Roşia de Beiuş pot să fac ceea ce simt.
Ce sacrificii presupune mutatul la ţară?
Sacrificiile sunt de ordin material. De multe ori nu am bani să-mi cumpăr culori pentru a lucra, asta dacă nu reuşesc să-mi vând tablourile. Dar cu toate astea merită.

Ce-i place
Îmi place tot ce văd în jurul meu când mă trezesc în fiecare dimineaţă.
Ce nu-i place
Nu-mi place setea de bani, care este tot mai evidentă la omul modern al zilelor noastre.

Profil
Născut
La 4 iulie 1975, Huedin, judeţul Cluj
Studii
Facultatea de Arte Plastice şi Decorative în Timişoara
Profesie
Artist plastic
Familie
Căsătorită

 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite