Angajații E-On Gaz Distribuție au fost condamnați pentru explozia de la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Oradea i-a condamnat la închisoare pe angajații E-On Gaz Distribuție. "Instanța a stabilit că vinovate de producerea evenimentului sunt organele de conducere și de execuție din Centrul Operațional Zalău, care nu au respectat normele cu privire la întreținerea și exploatarea rețelelor de distribuție a gazului", a spus vicepreședintele Judecătoriei Oradea, Cristian Danileț.

Judecătorii orădeni stabilesc vinovații în cazul exploziei care a distrus un bloc în Zalău

Magistrații orădeni l-a condamnat pe Petru Vâlcu la 6 ani de închisoare, Ovidiu Șuteu la 5 ani de închisoare, Ioan Cojan la 3 ani de închisoare. Silviu Nerțan, Marius Hidan și Alexandru Cosma au fost condamnați la 2,6 ani închisoare, cu suspendare, sub supraveghere. Mai mult, instanța a decis că cei șase angajați E-On Gaz nu  mai au "dreptul de a mai ocupa vreo funcţie de execuţie sau de conducere în cadrul vreunei persoane juridice care are ca obiect extracţia, transportul, distribuţia gazului sau întreţinerea ori reparaţia reţelelor şi instalaţiilor de extracţie, transport sau distribuţie a gazului ori să desfăşoare astfel de activităţi ca persoană fizică autorizată". Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.

Instanța orădeană a mai decis că cei șase condamnați, alături de firma E-On Gaz, să fie obligați la despăgubirea proprietarilor celor 19 apartamente din blocul distrus de explozie. Plus, plata unor despăgubiri.

CITEȘTE AICI SUMA DESPĂGUBIRILOR ACORDARE PROPRIETARILOR DIN BLOCUL DISTRUS DE EXPLOZIE

La citirea sentinței au fost prezente o parte din victimele exploziei din 14 septembrie 2007, de la Zalău. Aurora Satmari (44 de ani) și-a pierdut fiica de 14 ani.  "Cealaltă  fetiță a rămas cu handicap", a povestit femeia, care a locuit perete în perete cu apartamentul unde a avut loc deflagrația. "Nu am putut salva nimic. Am stat în spital, cu fetița, 3 luni, la Cluj", a spus astăzi femeia. După citirea sentinței ea a spus că în sfârșit s-a făcut dreptate.

La proces a fost prezentă și Eugenia Sălăjan (47 de ani). Ea și-a pierdut fiul de 20 de ani în explozie. Își amintește doar că în acea dimineață s-a trezit și a mers să-și facă o cafea. Era pe balcon în momentul exploziei. "Suflul exploziei m-a aruncat în stradă. Fiul meu dormea în camera alăturată", a povestit Eugenia Sălăjan.

Explozia a avut loc la 14 septembrie 2007. În 19 septembrie 2008 au fost trimiși în judecată angajații E-On Gaz Distribuție. La 4 martie dosarul a ajuns la Oradea. "Trei ani pentru un astfel de proces este un termen rezonabil. Sentința este justă și corectă", a spus avocatul victimelor, Mihai Ielciu.
Sentința nu este definitivă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite