PORTRET: Orădeanca Anca Demian face brânză ecologică, pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Demian
Anca Demian

Fostă profesoară, ghid şi recepţioneră, orădeanca este de douăzeci de ani propriul său şef. Şi-a îndeplinit visurile, iar acum are o fermă eco şi o fabrică de brânză. Povestea Ancăi Demian este un exemplu de adaptabilitate şi poate fi reprezentativă pentru mulţi dintre românii care, după revoluţia din 1989, au vrut să profite de libertatea de a munci pentru ei înşişi şi de a face afaceri în diverse domenii de activ


Originară din Galaţi, Anca Demian s-a mutat la Bucureşti pentru a urma cursurile facultăţii de litere, deşi nu considera că i s-ar potrivi meseria de dascăl. Ştiind însă limba germană din familie, de la una dintre bunicile sale, a crezut că e bine să-şi fructifice aptitutidinile în acest sens. Imediat după terminarea facultăţii a fost repartizată ca profesoară în judeţul Bihor, unde recunoaşte că s-a acomodat uşor, deşi iniţial a fost surprinsă de opulenţa bihorenilor.

„Fiind o persoană dinamică, am renunţat la catedră, pentru turism. Am lucrat ca ghid, apoi ca recepţioneră”, îşi aminteşte Anca Demian despre primii ani în judeţul celor trei Crişuri. Statutul de angajat nu s-a potrivit însă cu entuziasmul ei. În 1991 a început să comercializeze bunuri de larg consum, de la frigidere, faianţă, zahăr din Ungaria, unt din Suedia la carne de vită din Republica Moldova.

„Aduceam în ţară tot ce se cerea pe piaţă la vremea aceea”, îşi aminteşte Anca Demian. În 1995 a investit într-un complex comercial situat pe Şoseaua Borşului, care a dat însă faliment în 2000. „În paralel cu toate aceste activităţi, am început să cumpărăm teren la Husasău de Tinca şi tot mai multe oi, capre şi vaci. Am îngrăşat viţei pentru export şi am ajuns să avem o colaborare foarte bună cu un producător naţional”, povesteşte Anca Demian. Întrebată cum s-a adaptat o fată de la oraş la viaţa de crescător de animale, aceasta spune că de mică şi-a dorit să aibă un loc unde să crească iepuri şi alte vietăţi. „Chiar şi înainte de revoluţie, de câte ori mergeam pe Valea Iadului, visam să mă mut la ţară într-o bună zi, să-mi cumpăr vreo trei sute de oi”, recunoaşte întreprinzătoarea, care a ajuns să aibă astăzi o fermă cu 2.500 de oi şi 300 de capre, care se hrănesc pe o păşune bio şi ale căror produse au mare succes în rândul amatorilor de brânzeturi tradiţionale.

Deşi e criză, Anca Demian a investit într-o fabrică de brânză bio, pe care speră să o inaugureze până la sfârşitul anului. „Deja avem comenzi ferme din partea a două mari depozite din Italia şi a unui lanţ de magazine bio din Marea Britanie. De asemenea, am primit comenzi din Austria şi Ungaria”, spune fosta profesoară de limba germană.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi renunţat la catedră?
Nu mi s-a potrivit meseria de profesor, fiindcă era prea statică. În plus, copiii nu erau interesaţi să înveţe limba germană.

Cum v-aţi caracteriza, în câteva cuvinte?
Tenace. Consider că dacă nu eşti tenace şi nu iubeşti ceea ce faci, nimic nu are rost. Cred că m-aş putea adapta la orice, indiferent de surprizele pe care mi le-ar oferi viaţa. Până acum am luat-o de la capăt de foarte multe ori, dar am satisfacţia că de 20 de ani sunt propriul meu şef. Aşa că merg mai departe, deşi uneori mă simt depăşită de ceea ce se întâmplă în jur, în ţară.

Ce-i place
Ancăi îi place tot ce e natural, ce este legat de întoarcerea la origine. A fost profund impresionată de cea mai recentă vizită la Cluj-Napoca, la o vinotecă unde se strâng artiştii clujeni. 

Ce nu-i place
O fire luptătoare, Anca Demian nu îi înţelege pe oamenii care nu îşi urmăresc cu tenacitate visurile, care renunţă la obiectivele lor la orice piedică, oricât de mică. Orădencei nu-i plac oamenii superficiali şi cu aere de superioritate. Nici persoanele care văd mereu partea goală a paharului nu sunt tocmai pe gustul ei.

Profil
Născută. 10.07.1965, Galaţi
Studii. Facultatea de Litere (germană - română), Bucureşti
Familie. Căsătorită, două fiice

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite