Amenzi usturătoare pentru firmele care strică fațadele clădirilor din centrul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea a stabilit amenda pentru firmele care afectează fațadele clădirilor de minim 500 de lei. Compania Electrica a fost deja somată să scoată contoarele puse la vedere în  centrul istoric. Compania are și obligația de a repara finisajele afectate.

Primăria  a constatat că pe faţadele clădirilor din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea există montate contoare, reţele, instalaţii şi aparate de aer condiţionat, care afectează imaginea arhitecturală a clădirilor existente. Astfel,  S.C. Electrica SA a fost somată pentru a elimina aceste contoare de pe faţade şi pentru a reface finisajul afectat. 

Pentru amplasarea reţelelor/instalaţiilor/aparatelor pe faţadele clădirilor există HCL nr. 792/2004, un regulament care prevede că  "în zona centrală şi pe arterele principale se interzice amplasarea aparentă a reţelelor de orice fel pe faţadele imobilelor. Ele se vor realiza exclusiv prin trasee subterane şi/sau slituri îngropate/mascate pe faţadele imobilelor, fără a aduce prejudicii imaginii arhitecturale a construcţiilor."

Instituţia Arhitectului Şef va propune Consiliului Local amendarea furnizorilor  care vor amplasa reţele de utilităţi pe faţadele clădirilor din Centrul Istoric vor fi sancţionaţi cu amenzi între 500-1500 lei/imobil.

De asemenea, locatarii care vor amplasa instalaţii de aer condiţionat pe faţade, fără să respecte prevederile regulamentului, vor fi sancţionaţi cu amenzi între 100-1000 lei/instalaţie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite