Oradea: Ambulatoriul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie va fi reabilitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 32.000 de bihoreni apelează anual la serviciile medicilor din această unitate sanitară.

Consiliul Local a aprobat realizarea temei de proiectare pentru a putea demara elaborarea proiectelor și studiilor necesare accesării de finanțare europeană. Ambulatoriul de specialitate a Spitalului de Neurologie și Psihiatrie are doar trei cabinete medicale, la care 12 medici de neurologie și 17 de psihiatrie sunt programați pentru consultații prin rotație. ”Din cauza cererii foarte mari de consultații și a spațiului insuficient, consultațiile se desfășoară deseori în cabinetele medicilor de pe secția spitalului și incomodează circuitele activităților spitalicești”, spune Marcel Boloș, directorul Direcției de Dezvoltare Durabile și finanțări Europene. Numărul bihorenilor care apelează la serviciile acestei unități este foarte mare, stresul și depresiile fiind în floare. În 2006, au fost consultați 33.142 de pacienți, în 2007 33.930 de pacienți. În 2008 au fost consultați 32.614 pacienți, în medie 1.125 de consultații pe medic.  

Lucrări necesare

Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, sunt necesare auditul energetic și un studiu de umiditate, imobilul fiind construit în 1903, iar apoi expertiza tehnică și celelalte studii necesare. Lucrările absolut necesare pentru ambulatoriu sunt înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, a pardoselilor, refacerea tencuielilor, zugrăvelilor și finisajelor interioare, reparații capitale la instalațiile electrice și sanitare, realizarea instalației de climatizare pentru ca bolnavii să poată suporta verile tot mai toride din Oradea, accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități, amenajarea unui lift și a unei toalete. Proiectul prevede realizarea a opt cabinete de consultații, patru săli de tratament, patru cabinete de consultații paraclinice, amenajarea spațiilor de așteptare, a grupurilor sanitare, spațiilor de depozitare și căilor de acces. Nu în ultimul rând vor trebui făcute lucrări de reabilitare a acoperișului, refacerea fațadelor și ornamentelor în stilul începutului de secol XX și dotarea cu mobilier și aparatură adecvată.

Drum lung pentru accesarea banilor europeni

Municipalitatea dorește să reabiliteze unitatea cu finanțare europeană, accesibilă prin Programul Operațional Regional, axa prioritară 3 ce vizează reabilitarea și modernizarea serviciilor de sănătate. În cazul în care proiectul este eligibil, finanțatorul suportă 85% din costurile eligibile , guvernul 13%, iar municipalitatea 2%. Oradea a câștigat până acum finanțare europeană pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, contractul de finanțare fiind semnat săptămâna trecută.
Proiectul generos de reabilitare are însă de parcurs un drum destul de lung, dacă nu se modifică legislația de accesare a fondurilor europene. Proiectul de reabilitare a ambulatoriului de la Spitalul Municipal a  avut nevoie de trei ani pentru parcurgerea tuturor etapelor de evaluare cerute de programele europene. Mare avantaj este că majoritatea sumelor vin pe gratis din pușculița europeană.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite