Ambasadorul Marii Britanii: „Reputaţia României este mai rea decât situaţia reală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excelenţa Sa Martin Harris a fost pentru prima dată la Oradea
Excelenţa Sa Martin Harris a fost pentru prima dată la Oradea

Aflat pentru prima dată la Oradea, la inagurarea sucursalei unei companii britanice, ambasadorul a spus că numărul investitorilor englezi din România este în creştere şi că forţa de muncă este cel mai mare atu al ţării noastre.

Excelenţa Sa, Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România, a participat miercuri la mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Oradea, în special cu investitori britanici. Invitat special la inaugurarea sucursalei din Oradea a firmei Provident, ambasadorul a vorbit despre motivele pentru care o mare parte a întreprinzătorilor din Marea Britanie ezită încă să facă afaceri în România. „Este nevoie de mai multă transparenţă în administraţia publică şi în justiţie. Este esenţial să se îmbunătăţească reputaţia României. Cu toate acestea, consider că percepţia investitorilor străini asupra României este mai rea decât realitatea", a declarat Excelenţa Sa, pentru „Adevărul de Transilvania". Acesta a sublinitat că un mare pas înainte l-a reprezentat pentru noi noul cod civil. „Este prima dată când investitorii britanici găsesc în România un cadru legal coerent şi predictibil", a spus E.S. Martin Harris.

Trend ascendent

În ciuda dezavantajelor evidente, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a observat că se poate vorbi despre o tendinţă pozitivă, în ceea ce priveşte relaţiile de afaceri dintre România şi Marea Britanie. „Volumul comerţului dintre România şi Marea Britanie este în creştere, în special în domeniul textilelor, farmaceutic, al serviciilor şi al automobilelor. Investitorii britanici care sunt deja pe piaţa din România cresc pe zi ce trece şi creează noi locuri de muncă. Este un climat dificil, din cauza situaţiei generale, dar România este o piaţă promiţătoare", a mai spus Martin Harris. Principalul atu al ţării noastre îl reprezintă, potrivit E.S., forţa de muncă. Nu fiindcă ar fi ieftină, ci pentru că este calificată. „Toţi investitorii britanici spun că sunt impresionaţi de angajaţii români, care sunt foarte adaptabili, motivaţi şi deschişi la nou", a recunoscut ambasadorul.  Potrivit cifrelor prezentate de către E.S., în România există aproximativ 4.000 de firme britanice, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la circa patru miliarde de euro. „Comerţul româno-britanic este la cel mai înalt nivel de la aderarea României la Uniunea Europeană. Până şi micile companii au început să exporte în România", a spus Martin Harris, subliniind că IMM-urile reprezintă cheia pentru creşterea economică.

„Reputaţia contează mult pentru firmele britanice", Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România

Este loc de creştere

Martin Harris a mai spus că România reprezintă o piaţă mare, cu cerere pentru noi servicii, ceea ce înseamnă că este loc de creştere. „Le spun mereu investitorilor britanici că nu trebuie să meargă până în China pentru a găsi o piaţă emergentă", a glumit E.S. În ceea ce priveşte oraşul Oradea, acesta a spus că principalul avantaj îl reprezintă apropierea de graniţa cu Ungaria.

Investitori britanici la Oradea

Semn că firmele din Marea Britanie au succes în România, compania Provident, calificată de către ambasador drept „simbol al modelului britanic de business", a deschis la Oradea cel de-al optsprezecelea punct de lucru din ţară. „Am investit peste 100.000 de milioane în România. Prin inaugurarea acestei sucursale, Provident îşi continuă planurile de dezvoltare la nivel naţional", a spus Colin Brear, directorul dezvoltare Provident România. O altă firmă din Marea Britanie care a făcut afaceri în Oradea este The Light Cinemas, care a oferit consultanţă centrului comercial Oradea Shopping City, pentru deschiderea Cinematografului Cortina. Potrivit datelor primite de la Constantin Badea, director general la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Anglia este pe locul 18 în topul societăţilor comerciale cu capital mixt din Bihor, după aportul la capitalul social, cu valori de peste 1.500.000 de euro la nivel de judeţ.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite