Ambasadorul Israelului a adus un omagiu evreilor pierduți în al doilea război mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul a vizitat Primăria Oradea
Ambasadorul a vizitat Primăria Oradea

Ambasadorul Israelului, Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer a vizitat ieri Oradea, cu ocazia  participării la o serie de manifestări comemorative,  închinate evreilor ucişi în perioada celui de-al doilea război mondial.

„Apreciez implicarea comunităţii evreieşti, de-a lungul timpului, în viaţa acestui oraş şi faptul că a reuşit să facă în Oradea un centru cultural şi social, care poate fi luat drept exemplu", a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul întâlnirii cu Ambasadorul Israelului. După întâlnirea dintre cele două oficialităţi, în Sala „Traian Moşoiu" s-a desfăşurat conferinţa internaţională cu tema „Situaţia Evreilor din Europa Centrală la sfârşitul celui de-al doilea război mondial (1944 - 1945)".Printre conferențiari s-a numărat profesorul univ. dr. Carol Iancu de la Universitatea Montpellier III şi preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Teodor Felix Koppelmann.

Să nu se repete istoria

„Povestea comunităţii evreieşti din Oradea este parte a istoriei evreilor din Europa Centrală de-a lungul celui de-al doilea război mondial. Noi, ca şi comunitate nu trebuie să lăsăm istoria să se repete. Este un semnal de alarmă universal şi este de datoria noastră să îi facem pe copiii noştri să înţeleagă istoria" a spus Ambasadorul Israelului în deschiderea conferinţei.

Ghetoul din Oradea

Profesorul Viorel Faur a vorbit despre ghetoul evreiesc din Oradea, Antonio Faur a dat detalii despre filierele de trecere clandestină ale evreilor din Ungaria în România iar Corneliu Crăciun a amintit despre calvarul evreilor din judeţul Bihor. Tavasi Hajnal a vorbit pe tema „Corespondenţe din ghetoul orădean".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite