PORTRET: Alina Olah Avram luptă de partea celor care suferă din cauza sistemului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Olah Avram
Alina Olah Avram

Orădeanca luptă de partea celor care au de suferit din cauza sistemului şi a soluţionat 80 la sută din cauzele de care s-a ocupat. Tânăra se ia la trântă cu sistemul public, făcând dreptate orădenilor care au de suferit din cauza erorilor funcţionarilor.

 Peste 80 la sută dintre cazurile de care s-a ocupat au fost soluţionate în favoarea orădeanului.

Alina Olah Avram a ştiut, încă de pe vremea când era în clasa a şaptea, că va ajunge să lucreze cu legile, să facă dreptate celor care au nevoie de ajutor. Atunci visa la o carieră de avocat, însă viaţa a decis altfel, Alina devenind, în iunie 2006, expert coordonator în cadrul instituţiei Avocatul Poporului din Oradea. „De atunci mediez conflictele dintre orădeni şi administraţia publică locală, cu excepţia instanţelor de judecată”, spune Alina. Ea recunoaşte că cei mai mulţi dintre orădenii care apelează la avocatul poporului au dosare pe rol în instanţă, legate preponderent de încălcarea dreptului la proprietate. „Cele mai multe conflicte sunt legate de primărie şi de casa judeţeană de pensii”, spune Alina Olah Avram. Potrivit acesteia, 80 la sută din cauzele de care s-a ocupat au fost soluţionate în favoarea reclamanţilor.

Femeie de carieră

Alina Olah Avram este, fără niciun dubiu, o femeie de carieră. Orădeanca este mama unei fetiţe de unsprezece luni, însă acest statut nu a reuşit să o ţină departe de birou mai mult de trei luni. „Am decis să mă întorc la muncă după trei luni de concediu de maternitate”, spune Alina. A făcut-o fiindcă a simţit că orădenii depind de serviciile şi de sfaturile ei. Cu toate acestea, puţini se întorc să-i spună un mulţumesc. „Oamenii uită să mai mulţumească. Singurii care o fac sunt cei în etate, vârstnicii”, povesteşte Alina.

Înainte de a ajunge să reprezinte Avocatul Poporului, Alina a muncit trei ani în calitate de jurist la o fundaţie care se ocupa de reintegrarea şcolară a copiilor. „Eram specializată în cazuri de abandon familial”, spune Alina. Tânăra recunoaşte că la început a fost şocant să lucreze cu copii abandonaţi. „Trebuia să dovesc la proces că părinţii îşi abandonaseră copiii”, relatează orădeanca. Nu regretă acea perioadă, fiindcă acei ani au călit-o, pregătind-o pentru jobul de avocat al poporului.

Orădeanca „mănâncă legile pe pâine”, dacă e să luăm în considerare faptul că îi place să citească în special lucrări de drept. „Cărţile mele preferate sunt tratatele de drept. Mă pasionează succesiunile”, spune Alina Olah Avram, hotărâtă să îşi continue cariera, în slujba cetăţeanului.

Întrebări şi răspunsuri

Cum împaci cariera cu viaţa de familie?
Este destul de dificil dar, cu o bună organizare, reuşesc să menţin un anume echilibru. Îmi stabilesc priorităţile şi mă ghidez în funcţie de ele.

Care sunt cele mai frecvente probleme reclamate de către orădeni?
Încălcarea dreptului de proprietate, problemele de fond funciar, acestea sunt cel mai des invocate.

Ce faci dacă răspunsul instanţei este negativ?
Mă adresez automat autorităţii ierarhic superioare, până soluţionez cazul în favoarea reclamantului.

Ce-i place
Alina se relaxează în bucătărie, făcând prăjituri. Cel mai mult îi plac torturile cu frişcă şi cu fructe. Orădeanca apreciază muzica clasică. Literatura preferată este cea juridică, dreptul civil fiind pe primul loc în topul Alinei. „Îmi place să-mi petrec timpul la muncă”, a mai spus Alina.

Ce nu-i place
Orădeanca urăşte minciuna şi oamenii nesinceri. Nu se simte bine când plouă şi când e frig afară. „Nu-mi place să pierd vremea, în general”, a recunoscut orădeanca.

Profil
Născută. 28 septembrie 1979, Oradea
Studii. Facultatea de Ştiinţe Juridice, Oradea
Familie. Căsătorită, o fetiţă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite