PORTRET: Alexandru Lungu, un antrenor de judo cu greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi judo-ul este marea lui dragoste, Alexandru se bucură că a acceptat să înveţe şi altceva care-i aduce foarte multe satisfacţii.

PROFIL
Născut. 3 septembrie 1974, Oradea.
Familie. Căsătorit, are o fetiţă de 8 ani.
Studii. Liceul Sportiv din Oradea.

Alexandru Lungu este antrenor de judo şi luptător în MMA (Mixed Artial Arts). Sandu a început să facă sport încă de când avea cinci ani. „După ce m-am lăsat de lupte libere am făcut pauză un an de zile. La un moment dat a venit la noi acasă Marius Vizer, atunci antrenor de judo. Acesta i-a propus tatălui meu să mă ducă la judo. Şi aşa, la nouă ani, am început să practic acest sport”, povesteşte Alexandru.

Judoka de performanţă
De la primul antrenament, Sandu nu a mai vrut să renunţe la judo, i-a plăcut foarte mult chiar dacă trebuia să facă sacrificii pentru a ajunge un sportiv de performanţă. „Am făcut judo 18 ani şi încă mai fac, dar acum sunt antrenor. Nu e uşor să faci sport de performanţă. Eram copil când am început să practic acest sport şi am fost nevoit să renunţ la joaca în curte sau la alte lucruri pe care le făceau copiii care nu practicau niciun sport”, spune judokanul.
Când rezultatele au început să apară şi Alexandru a ajuns de nenumărate ori campion naţional, dar şi internaţional, judo-ul a devenit pentru el un drog la care nu a mai putut renunţa. „Unul dintre cei mai buni ani ai mei ca şi competitor a fost 1996. Atunci am obţinut locul I la Cupa Mondială de seniori, la categoria grea, şi am participat la Olimpidă la Atlanta. Acolo am reuşit să ajung pe locul IX. Am câştigat două meciuri şi am pierdut două meciuri, dar mă bucur că am avut ocazia să particip”, spune sportivul.
La 28 de ani Alexandru a hotărât să renunţe la competiţii şi să antreneze seniorii de la CSM Oradea. El a făcut şcoala de antrenori de la Bucureşti şi un curs de specializare în Japonia. Din 2002, Alexandru Lungu este antrenorul echipei de judo de seniori din Oradea, cu care a obţinut rezultate foarte bune.

Luptător de MMA
Chiar dacă nu a mai participat la competiţii de judo, Alexandru a început să participe la competiţii de MMA (Mixed Martial Arts). Totul a început în 2005, când i s-a propus să participe la un concurs de MMA în Japonia. Atunci a fost prima oară când a făcut cunoştinţă cu acest gen de lupte. „Am acceptat propunerea de a lupta în Japonia pentru că vroiam să încerc ceva nou şi am luat şi o sumă serioasă de bani pentru un singur meci. Nu m-am pregătit atunci decât câteva săptămâni. M-am pregătit singur atunci şi intenţionam să nu mai lupt după acel meci, dar mi-a plăcut şi m-am hotărât să mă antrenez serios”, povesteşte luptătorul.
Sandu a pierdut acel meci dar asta nu l-a descurajat deloc, ci, dimpotrivă, l-a motivat să se antreneze mult mai serios. Din 2005 Sandu a participat la nenumărate Gale de MMA şi a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi luptători de MMA din România.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp crezi că vrei mai putea concura la aceste competiţii?
Mi-am propus să particip până la 50 de ani. Atunci probabil mă voi retrage definitiv din orice fel de competiţii.

Ce îţi place mai mult, judo-ul sau MMA-ul?
Judo-ul este prima mea dragoste şi nu aş putea renunţa la el, dar MMA-ul este mult mai complex, îmbină mai multe stiluri de arte marţiale printre care şi lupta la sol.

Ce-i place
Sandu spune că-i plac foarte mult dulciurile, îi place să meargă cu motorul şi să se uite la filme.

Ce nu-i place
Lui Sandu nu-i plac oamenii invidioşi, bârfitori şi nu suportă oamenii zgârciţi.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite