PORTRET / Orădeanul Alexandru Ardelean face hip-hop „dumnezeiesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul orădean a colaborat cu o mulţime de artişti orădeni despre care spune că au mari şanse de promovare. De pe urma muzicii nu are satisfacţii financiare, decât profesionale, dar nici nu caută să devină o celebritate.

Profil


Născut. 17.08.1981
Educaţie. Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Facultatea de Inginerie Electrică
şi Tehnologia Informaţiei
Familie. Necăsătorit

Pasiunea pentru muzică, care mai târziu s-a transformat într-un hobby, o are încă de mic, când a învăţat să cânte la pian. „În familie nu am pe nimeni pasionat de muzică. Totul a fost spontan. Poate faptul că am studiat pianul şi muzica la Şcoala Populară de Artă la Francisc Hubic, m-a influenţat, într-o oarecare măsură”, mărturiseşte Alex.
Orădenii îl pot recunoaşte uşor doar după voce, pentru că tânărul se bucură de o colaborare cu Radio Transilvania. „O dată pe săptămână prezint emisunea Hip-Hop Hours. Cel puţin, până nu de mult, pe frecvenţa FM, această eminisune era cea mai longevivă, ca şi gen muzical, din Romania”, spune artistul.


De-a lungul timpului, a avut o serie de colaborări fructuoase cu interpreţi cunoscuţi de la Şcoala Populară de Arte, inclusiv pe parte de compoziţie. A făcut canto cu Monica Molnar, profesorul de pe băncile căruia au ieşit mulţi elevi talentaţi, cântăreţii de astăzi. Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost în 2007, când a produs un volum muzical de mare succes pe scena underground a hip-hop-ului românesc.


Hip-hop religios


Cu toate că la prima vedere sună mai ciudat, hip-hop-ul creştin este un gen muzical care promovează un mesaj pozitiv. Denumirea antagonică ar putea induce în eroare, însă cunoscătorii ştiu că, de fapt, această muzică transmite o notă de optimism în ceea ce priveşte modul de viaţă. Hip-hop-ul creştin a început să fie ascultat în Oradea doar în ultimii anii.
„Trupa de care eu mă ocup în momentul de faţă, Dunamis, este formată din doi membri care transmit prin muzica lor mesaje biblice transpuse prin muzica hip-hop”, explică Alex. Publicul ţintă al acestui gen muzical este relativ restrâns, dar asta nu îi împiedică să meargă in concerte, şi nu oriunde, ci în 14 oraşe din ţară.


„În doar trei ani de activitate, trupa Dunamis a susţinut zeci de concerte, inclusiv în penitenciarul din Oradea şi cel Jilava. Cu toate că muzica promovată de Alex ar putea fi catalogată drept „rap creştin”, membrii trupei nu reprezintă un cult anume, ei doar promovează valorile creştine, alegându-şi ca substrat muzical ritmuri contemporane.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre persoanele care cântă manele?
Din punct de vedere muzical, aceştia sunt foarte buni instrumentişti. Însă mesajul transmis de muzica respectivă nu mă reprezintă deloc.

Crezi ca artiştii orădeni pot face muzică de calitate?
Sunt mulţi cântăreţi foarte buni în Oradea, care într-adevăr fac muzică de calitate. La fel ca şi pentru orice artist, perseverenţa contează foarte mult.

Ce-i place

„Cel mai mult îmi place să mă bucur de lucrurile simple, iar provocările mă stimulează foarte mult“. De asemenea, Alex apreciază oamenii cu gândire pozitivă, care pot fi o inspiraţie pentru alţii.



Ce nu-i place

„Faptul ca multe persoane nu mai au timp să se bucure de frumuseţile vieţii din cauza luptei pentru bani”, a mai spus Alexandru.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite