Oradea: Ai probleme cu somnul? Fă-ți un test!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ai probleme cu somnul? Fă-ți un test!
Oradea: Ai probleme cu somnul? Fă-ți un test!

Oradea este unul dintre cele 11 orașe românești, unde există laboratoare de somnologie. Din păcate, bihorenii se adresează medicului pentru afecțiunile somnului, doar atunci când sunt grav bolnavi.

La laboratorul de somnologie al Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea se efectuează lunar între șase și opt investigații. „Majoritatea celor care apelează la laborator au găsit informații despre afecțiunea lor în media sau pe internet și și-au recunoscut problema”, spune doctoral Lavinia Davidescu. 80% dintre cazurile investigate sunt diagnosticate cu afecțiuni ale somnului datorită problemelor respiratorii. „Pacientul este supus unei investigații, somnografie sau polisomnografie. Pe durata somnului I se măsoară frecvența respiratory, sforăitul, frecvența cardiac, saturația de oxigen, mișcorile toracelului și ale membrelor”, explică specialistul. Pe baza arhitecturii somnului obținută se recomandă tratamentul necesar sau pacientul este îndrumat spre alte specialități medicale. „20% dintre pacienți sunt nu disgnosticați cu afecțiuni respiratorii. Aceștia suferă de insomnia și sunt îndrumați spre psiholog”, precizează doctorul Davidescu.

Sforăitul

Cea mai severă afecțiune a somnului este sindromul de apnee obstructivă. Este frecventă la bărbați adulți, supraponderali, care au de obicei și afecțiuni cardiac sau metabolice. În timpul somnului acestora li se oprește respirația, riscând să moară sufocați. „Cinci apnei pe oră se încadrează în limitele normale. Din păcate, pacienții vin la noi cu forme foarte severe, când se înregistrează peste 30 de opriri ale respirației pe oră, în timpul somnului”, spune doctorul .
O altă afecțiune frecvent întâlnită în timpul somnului este sindromul de rezistență a căilor respiratorii, cunoscut popular ca sforăit, în timpul căruia se produc opriri minore ale respirații.

Soluții pentru ameliorarea somnului

Sindomul de rezistență a căilor respiratorii se tratează în general cu ajutorul chirurgiei ORl, trebuind îndepărați politipi, amigdalite sau alte probleme.
Tratamentul pentru apnee este foarte costisitor. Un număr mic dintre pacienții diagnosticați și-l permite. „Pentru ameliorarea sau vindecarea apneei, pacientul trebuie să utilizeze în timpul somnului un dispozitiv medical care împiedică închiderea totală a căilor respiratorii în poziția orizontală. Acesta costă între 800 și o mie de euro”, spune Lavinia Davidescu. Dispozitivul nu este subvenționat de Ministerul Sănătății sau de Casa Asigurărilor de Sănătate.

Cu somnul nu este de glumit

Un somn cu probleme este un somn ineficient. „Persoanele care au afecțiuni ale somnului cu implicații respiratorii sunt obosite mereu. Creierul lor nu este bine oxigenat, nu mai dau randament la locul de muncă, adorm în picioare și chiar la volan. 25% din accidentele de circulație din Germania se produc din cauza aceasta”, precizează doctoral Davidescu.
În România există 11 laboratoare de somnologie, dar specialitatea nu este recunoscută în nomenclatorul specializărilor, iar curricula de competențe încă nu este aprobată. Dacă se trece de acest hop, pacienții cu afecțiuni ale somnului vor putea beneficia de subvenționarea parțială sau totală a dispozitivului medical necesar pentru a nu se sufoca în somn.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite