Oradea: Aglomerație în zona montană din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Aglomerație în zona montană din Bihor
Oradea: Aglomerație în zona montană din Bihor

Numărul turiștilor care au vizitat munții din Bihor a crescut foarte mult în ultimele zile, ca urmare și numărul intervențiilor Salvamont.

Potrivit salvamontiștilor bihoreni, în ultimele două săptămâni peste cinci sute de turiști din Ungaria și cam tot atât din România, au ocupat toate locurile de cazare disponibile în zona Vadu Crișului – Suncuiuș. În zona Parcului Natural Apuseni, în principal Padișul, au fost prezenți mii de turiști. “Zona de campare de la Glăvoi s-a transformat literalmente într-un sat de corturi”, spune Adrian Marin, reprezentantul Salvamont – Salvaspeo Bihor.

Accidentări

În aceste condiții și numărul cazurilor cu care se confruntă salvamontiștii au fost numeroase. “Zilnic dispeceratul SJS-SBh este solicitat de câte cinci - șase ori pentru a furniza informații turiștilor care tranzitează sau vizitează zona montană a Bihorului. Sfârșitul de săptămână care tocmai a trecut a fost însă cel mai “aglomerat” din ultimii 15 ani, în condițiile în care, începând de luni, 3 august, a trebuit acordată și asistență în cadrul a două tabere, totalizând aproape două sute de participanți, una la Șuncuiuș, Camp-ul Național Cercetașii României și celalaltă, tabăra M.A.S.H. 2009, în Glăvoi”, precizează salvamonstistul. Vineri, la ora 08.00 dimineață, salvamontiștii au fost solicitați să ajute un turist care suferisă o fractură de picior în zona cabanei Padiș. Circa două ore mai târziu au fost chemați la un alt accident. Un cioban a căzut într-o râpă stâncoasă în zona Valea Izvor.

Turiști salvați

În jurul orei 14.00, salvamontiștii au pornit în căutarea a doi turiști rătăciți în parcursul subteran din Cetățile Ponorului. Cei doi au fost găsiți în 45 de minute. Două ore mai târziu, un turist francez, de 25 de ani, s-a accidentat în timpul unei ture de mountain - bike în zona Șuncuiuș. "În cădere casca de protecție i-a alunecat și a suferit un puternic traumatism cranian soldat cu o plagă hemoragică, lovindu-se de o stâncă", precizează Adrian Marin. Sâmbătă, o turistă din Sibiu și-a fracturat piciorul în parcursul subteran din Cetățile Ponorului. Acțiunea de salvare a fost foarte dificilă, datorită stării victimei și a dificultății parcursului subteran. Între timp, un alt echipaj Salvamont, care efectua lucrări de amplasare a unor indicatoare turistice și table informative în zona Valea Sighiștelului – Vârtop, a fost solicitat să acorde ajutor unui cuplu de tineri atacați de viespi și care au suferit înțepături multiple. Totodată, duminică, salvamontiștii au participat și la un exercițiu demonstrativ, în cadrul taberei M.A.S.H..

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite