Agenţia Naţională de Integritate vrea să afle cum a ajuns fiul Ministrului Sănătăţii manager de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viteza cu care Ritli Ladislau jr., fiul Ministrului Sănătăţii, a fost declarat admis la concursul pentru ocuparea postului de manager al celui mai important spital din Bihor a ridicat semne de întrebare pentru reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au cerut autorităţilor orădene informaţii despre cum a fost formată comisia de examinare şi despre motivele pentru care s-a sărit peste perioada de contestaţ

Potrivit lui Gavril Grebenişan, manager interimar la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, reprezentanţii ANI au solicitat informaţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea concursului de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. „Luni, 7 noiembrie, Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea s-a întrunit în şedinţă extraordinară, pentru a lua la cunoştinţă şi a analiza solicitarea ANI, transmisă către spital în data de 2 noiembrie, şi ulterior comunicată şi Primăriei Oradea", a spus Gavrilă Grebenişan. Mâine ANI va primi răspunsurile la întrebările formulate.  

Rămas singur în concurs

Înscris pe ultima sută de metri,  în „cursa" pentru postul de manager, juristul Ritli Ladislau junior (32 ani) a câştigat luni, 24 octombrie, conducerea celui mai important spital din Bihor, după ce contracandidatul său, inginerul Gavril Grebenişan, s-a retras din concurs. În mai puţin de patru ore, fiul ministrului a reuşit să convingă comisia că este omul potrivit pentru a conduce spitalul judeţean din Oradea.  Concurând cu sine însuşi, tânărul Ritli Ladislau a obţinut nota 9.20 la testul grilă. Motivând că Ritli este singurul candidat şi nu ar fi cine să depună contestaţii, comisia condusă de către viceprimarul Gheorghe Carp a decis ca toate probele să fie susţinute în aceeaşi zi. Aşa se face că, în aproximativ trei ore şi jumătate, examenul începând la orele 10.00 şi sfârşindu-se la orele 13.30, Ritli junior a reuşit să convingă comisia că este persoana perfectă pentru a conduce spitalul judeţean orădean. Fiul ministrului a obţinut nota 10 atât la susţinerea proiectului de management, cât şi la interviul final, fiind declarat admis cu media de 9.73. Întrebat dacă nu este deranjat de faptul că opinia publică îl poate cataloga „băiatul lui tata", Ritli junior a declarat că nu îl interesează prejudecăţile. „Este foarte mult de lucru la spitalul judeţean. Eu asta ştiu să fac, nu să mă ocup de prejudecăţile oamenilor", a spus Ritli.

Subalternii „lui tata"

Comisia de examinare a fost formată din viceprimarul Gheorghe Carp, juristul Adrian Cocoş, din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, care este practic subaltern al ministrului Ritli Ladislau în calitate de şef al Direcţiei de Resurse Umane a Ministerului, şi conferenţiarul universitar dr. Ciprian Brisc, reprezentant al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii Oradea. „Ritli Ladislau junior este un om foarte bine pregătit, având în vedere experienţa sa de şef personal la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, de director al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix şi de director de cabinet al fostului ministru al sănătăţii. Un om mai bine pregătit cu greu puteam găsi", a spus viceprimarul Oradei.

A terminat dreptul la Arad

Potrivit CV-ului cu care Ritli Ladislau junior a impresionat comisia, acesta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş" din Arad. În 2004 a terminat un curs de master în drept public, la Universitatea din Oradea, iar în 2006, timp de trei luni, a făcut cursul de management spitalicesc la Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar din Cluj-Napoca. Primul loc de muncă l-a avut în 2003, coincidenţă sau nu, la DSP Bihor, unde tatăl său era la acea vreme director. După un an în care a lucrat în calitate de consilier juridic la DSP Bihor, s-a angajat, până în 2005, drept consilier juridic la spitalul de neurologie, unde a fost promovat director administrativ. Din decembrie 2009 până în august 2011 a fost directorul de cabinet al ministrului sănătăţii de atunci, Cseke Attila.

Ar fi concurat, într-o societate normală

Inginerul Gavril Grebenișan (52 ani), a declarat că s-a retras din concurs din motive lesne de înţeles. „Aş fi candidat pentru acest post indiferent de cine ar fi fost contracandidatul meu, dacă am trăi într-o societate normală, în condiţii normale", a spus Grebenişan. „Eu nu sunt legat de această funcţie. Sistemul meu de valori nu coincide cu ce se întâmplă acum",  a mai declarat Grebenişan, care din 2010 până în aprilie 2011 a fost manager al Maternităţii din Oradea, iar din 2005 până în 2008 a fost şef la Registrul Auto Român Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite