Maghiarii din Ținutul Secuiesc primesc ajutor din America pentru autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Pataki, fost guvernator de New York, s-a întâlnit astăzi, la Oradea, cu vicepreședintele Parlamentului European pentru a discuta problema minorităților maghiare din România. Demnitarul american, cu origini maghiare, a declarat că susține demersurile privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Aflat într-o vizită la Oradea, pentru a se întâlni cu reprezentanții universităților maghiare private din România, George Pataki, unul dintre guvernatorii cei mai longevivi ai statului New York, le-a oferit sprijin românilor de naționalitate maghiară din județele Covasna și Harghita pentru a-și dobândi autonomia.

„Guvernul României ar trebui să țină cont de faptul că 90% dintre locuitorii ținutului secuiesc sunt vorbitori de maghiară și, în semn de respect pentru aceștia, ar trebui să le acorde autonomie", a spus Pataki, care are origini maghiare. Tot în cadrul întâlnirii, fostul senator de New York aprobă și demersul de instituțiilor de învățământ superior maghiare, private, de a obține bani de la bugetul de stat. „Este necesar ca studenții din cadrul minorităților să aibă aceleași oportunități de a studia ca studenții români", a declarat George Pataki.

Fostul demnitar american nu este pentru prima dată în Oradea. Acesta a mai vizitat orașul de pe Crișul Repede, în 2006, tot pentru a se întâlni cu Tőkés László. Problema discutată atunci a fost retrocedarea unui teren de sport pentru un liceu maghiar. Intervenția lui George Pataki a dus la rezolvarea situației în favoarea instituției de învățământ.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite