Afacerile cu chirii ale bisericii ortodoxe, numai de Domnul ştiute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultul ortdox datorează municipalităţii peste 130.000 de lei, impozite pe proprietăţi pe care le-a închiriat ani de-a rândul, fără să fi declarat fiscal acest lucru. Deşi cultele sunt exceptate de la plata impozitului pe proprietate, dacă obţin venituri din exploatarea economică a acestor proprietăţi, trebuie să plătească impozit.  

Lactobar Retro Bistro şi Chanson Cafe sunt numai doi dintre chiriaşii Episcopiei Ortodoxe Oradea, care plătesc lunar bani grei cultului ortodox, în condiţiile în care, potrivit consultantului financiar Dacian Palladi, chiriile pentru spaţiile comerciale din zona respectivă sunt cuprinse între 15 şi 35 de euro pe mp. Biserica încasează chiriile pe proprietăţi, dar se pare că uită, de ani buni, să declare acest lucru autorităţilor administraţiei publice locale. În urmă cu patru luni, inspectorii fiscali din cadrul Direcţiei Economice din Primăria Oradea au demarat o acţiune de control la toate cultele din oraş. „Am avut o informaţie conform căreia şi în cazul unităţilor de cult există bunuri patrimoniale de genul clădirilor, care sunt folosite în alte scopuri decât cele de cult, fiind generatoare de venituri. Este vorba despre spaţii pe care cultele le-au închiriat, fără să declare în schimb acest lucru", a spus Tănase Miculescu, director executiv adjunct, la Direcţia Economică din cadrul Primăriei Oradea (PO).

Topul bogaţilor datornici

Prin urmare, inspectorii fiscali din cadrul PO au efectuat în intervalul aprilie-august o acţiune de control la 75 de biserici din oraş, la care s-au finalizat şi s-au încheiat rapoartele fiscale. „În urma controlului efectuat s-a constatat o diferenţă suplimentară de obligaţii  bugetare la impozitul pe proprietate datorat, în valoare de peste 199.000 de lei" a spus Tănase Miculescu. Lider în topul datornicilor este cultul ortodox, cu debite de peste 131.000 de lei. Pe locul doi este cultul reformat, cu peste 53.000 de lei, iar pe locul trei, la mare distanţă, cultul greco-catolic, cu circa 7.000 de lei. Cultul romano-catolic are datorii de circa 3.400 de lei, iar cel penticostal peste 3.200 de lei. De asemenea, în urma controalelor efectuate, unităţile de cult verificate au fost obligate să-şi reevalueze proprietăţile impozabile şi să le înscrie în evidenţele fiscale. „Clădirile erau trecute cu valori mult mai mici decât cele reale", a spus Miculescu.

Obiceiuri vechi

Acesta a explicat că suma pe care Biserica Ortodoxă o are de plătit faţă de municipalitate este atât de mare fiindcă au fost aplicate şi majorări de întârziere, controalele fiscale fiind realizate pe ultimii trei ani. Dacă inspectorii ar fi putut verifica documentele pe mai mulţi ani, datoriile ar fi fost şi mai mari, având în vedere faptul că, de exemplu, Chanson Cafe funcţionează în clădirea Episcopiei Ortodoxe de circa opt ani, iar spaţiul în care se află acum Lactobar-ul a fost închiriat multă vreme de către firma Leonardo. Episcopia Ortodoxă nu are numai chiriaşi din sectorul privat. Consiliul Judeţean Bihor plăteşte, pentru Muzeul Ady Endre, o chirie de peste 2.200 de lei pe lună, conform unui contract din decembrie 2008, care expiră în 2012. De asemenea, Consiliul Judeţean (CJ) Bihor achită o chirie de aproape 6.000 de euro pe lună Episcopiei Romano-Catolice, pentru o suprafaţă de peste 5.700 de mp, închiriată în Palatul Baroc, pentru Muzeul Ţării Crişurilor. „Chiria este de 1 euro pe lună, pentru fiecare mp", a spus Dumitru Voloşeniuc, vicepreşedintele CJ Bihor.

Treburile bisericii, strict confidenţiale

Wagner Eric, purtător de cuvânt la Episcopia Reformată Oradea, a recunoscut că, într-adevăr, există o clădire, pe strada Independenţei, care aparţine Episcopiei Reformate şi care este închiriată unor locatari, din 2007. „Suma de 50.000 de lei despre care se spune că am datora-o a fost calculată greşit. Nu cred că o vom plăti", a declarat Wagner Eric pentru ADS Oradea. Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Oradei nu au putut fi  contactaţi, atât departamentul juridic, cât şi cel economic fiind, potrivit secretarului episcopiei, în concediu, până în luna septembrie. Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Oradea, este de asemenea în concediu. Singurii care au comentat situaţia au fost reprezentanţii Protopopiatului Oradea, care au declarat că nu au fost informaţi cu privire la aceste datorii şi că proprietăţile Bisericii Ortodoxe sunt exclusiv treaba Bisericii Ortodoxe şi nu privesc publicul larg. „Cultele nu au contestat actul de control, ceea ce înseamnă că se vor conforma la plată", Tănase Miculescu, director executiv adjunct la Direcţia Economică a Primăriei Oradea

Măicuţele fac bani din produse bisericeşti, pe care le promovează pe site-ul propriu

 Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea a luat fiinţă în anul 1992 şi, de aproximativ doi ani, există în mediul online, cu un site care le ajută pe măicuţe să ţină legătura cu creştinii. „Avem site de doi ani. L-am făcut ca să fim mai ajutor de găsit. Măicuţele au contribuit la realizarea lui şi, unde nu s-au descurcat, au primit ajutor de la creştini", a declarat maica Mina pentru ADS Oradea. Aceasta a  subliniat că printre măicuţe sunt persoane care au absolvit câte o facultate, care sunt la curent cu noutăţile.

Experte în PR

Pe lângă informaţii despre mănăstire, site-ul are o secţiune dedicată produselor mănăstireşti realizate în atelierul de croitorie, de către mâinile dibace ale măicuţelor. „Atelierul de croitorie al Mănăstirii Sfintei Cruci, având o dotare modernă, execută cele mai diverse modele de veşminte preoţeşti la preţuri foarte accesibile. Modelele de broderie, atât la veşmintele preoţeşti, cât şi la praporii brodaţi, sunt inspirate din frumoasele broderii greceşti. Cu tentă spre somptuos sau spre simplitate, ele pot satisface cele mai exigente gusturi, accentul fiind pus in mod evident pe calitate. Nici nu ar putea fi altfel, căci fiecare dintre maicile care îşi au ascultarea aici lucrează cu conştiinta că munca lor e pentru Dumnezeu şi Casa Lui. Programul de viaţă afirmat de veacuri de monahism "ora et labora" e pe deplin ilustrat aici. Munca împletită cu rugăciunea aduce pe lângă armonia sufletului o armonie şi în produsele executate. Un principiu esenţial ce se încearcă a fi respectat este noutatea; mereu ceva nou, mereu ceva din punct de vedere calitativ superior produselor anterioare. Fiecare detaliu e avut în vedere cu grija şi meticulozitatea specifice creatorilor de frumos", este textul compus de măicuţe, prin care acestea îşi promovează activitatea în mediul online.

Cu simţul afacerilor

Mănăstirea are, pe lângă atelierul de croitorie şi broderie, un atelier de pictură, unde călugăriţele realizează icoane bizantine, pe pânză sau lemn. Preţurile icoanelor pornesc  de la 300 de lei, dar pot ajunge şi la 3.000 de lei, în funcţie de mărime. O icoană brodată poate ajunge până la 2.700 de lei. Măicuţele fac bani şi din „servicii hoteliere", oferite creştinilor care vin să se roage la mănăstire câteva zile, pentru reculegere. Potrivit maicii stareţe Mina, cazarea într-o cameră cu două paturi şi baie costă 50 de lei, pe noapte.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite