Afacerile cu chirii ale bisericii ortodoxe, numai de Domnul ştiute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultul ortdox datorează municipalităţii peste 130.000 de lei, impozite pe proprietăţi pe care le-a închiriat ani de-a rândul, fără să fi declarat fiscal acest lucru. Deşi cultele sunt exceptate de la plata impozitului pe proprietate, dacă obţin venituri din exploatarea economică a acestor proprietăţi, trebuie să plătească impozit.

Lactobar Retro Bistro şi Chanson Cafe sunt numai doi dintre chiriaşii Episcopiei Ortodoxe Oradea, care plătesc, lunar, bani grei cultului ortodox, pentru spaţiile în care funcţionează. Potrivit consultantului financiar Dacian Palladi, chiriile pentru spaţiile comerciale din zona respectivă sunt cuprinse între 15 şi 35 de euro pe metrul pătrat. Biserica încasează chiriile pe proprietăţi, dar, de ani buni, nu a mai declarat acest lucru administraţiei publice locale. În urmă cu patru luni, inspectorii fiscali din cadrul Direcţiei Economice din Primăria Oradea au demarat o acţiune de control la toate cultele din oraş. „Am avut o informaţie conform căreia şi în cazul unităţilor de cult există bunuri patrimoniale de genul clădirilor, care sunt folosite în alte scopuri decât cele de cult, fiind generatoare de venituri. Este vorba despre spaţii pe care cultele le-au închiriat, fără să declare acest lucru", a spus Tănase Miculescu, director executiv adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea.

Topul bogaţilor datornici

 Inspectorii fiscali din cadrul primăriei au efectuat în intervalul aprilie-august un control la 75 de biserici din oraş. „Am constatat o diferenţă suplimentară de obligaţii bugetare la impozitul pe proprietate datorat, în valoare de peste 199.000 de lei", a spus Tănase Miculescu. Lider în topul datornicilor este cultul ortodox, cu debite de peste 131.000 de lei.

Citeşte cine este pe locul doi în top, în noul număr al săptămânalului „ADS Oradea“, care va putea fi cumpărat de la chioşcurile de ziare, începând de joi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite