AFACERE Bani din cenuşă. Cel mai modern crematoriu din ţară a fost deschis la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crematoriu modern la Oradea
Crematoriu modern la Oradea

Un investitor a deschis la Oradea un crematoriu uman cu dotări care l-au costat peste 500.000 de euro. Orădeanul Dorin Gherghev (44 de ani) a deschis în zona industrială a Oradei, într-o hală, spre vama Borş, unul din cele mai dotate crematorii umane din România.

În urmă cu cinci ani, Dorin Gherghev se afla cu soţia în concediu, în SUA. Acolo a participat la incinerarea unui irlandez, prieten de-al rudei la care cei doi locuiau. „Unchiul meu mi-a zis să merg cu el la înmormântare, pentru că e altceva decât se obişnuieşte în România. Casa funerară semăna mai mult cu o vilă, iar interiorul aducea a cafenea. Acolo era adunată familia, iar ceremonialul a durat aproximativ 15 minute. De curios am vizitat incineratorul care eu am crezut că este un frigider", ne-a povestit orădeanul.

Crematoriu modern la Oradea
image
Crematoriu modern la Oradea

Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!

Fără fum şi miros

La doi ani de la aceea vizită, Gherghev a decis cu soţia să facă o astfel de investiţie şi în România. A început să studieze legislaţia pentru tot ce înseamnă deschiderea unui crematoriu. Prima dată a încercat să-l construiască în localitatea Oşorhei, la nici zece kilometri de Oradea.

După ce a obţinut acordul preoţilor şi a negociat un teren în cimitir a izbucnit un conflict cu localnicii, care s-au speriat că satul lor va fi poluat şi nu îşi vor mai putea ţine geamurile deschise de fumul gros de la crematoriu. Cum nu au ajuns la nicio înţelegere au ales calea instanţei, procesul fiind pe rol.

Supravegheaţi de Big Brother

Crematoriul din Oradea nu poluează, nu scoate fum şi nici miros. „Este un proiect pentru oameni, nu împotriva lor. Datorită temperaturilor ridicate la care are loc procesul de incinerare, dar şi a tehnologiei moderne de care dispune crematoriul, nu se degajă fum şi nici miros, lucruri de care este îngrozită lumea în special", susţine Dumitru Gherghev.

A început construirea crematoriului din Oradea în primăvară. A fost mai simplu pentru că locaţia exista, aşa că nu avea nevoie de prea multe aprobări. A luat în chirie hala de pe Calea Borşului şi a contractat o firmă din Suedia, specializată în crematorii umane. Firma suedeză a adus crematoriul încărcat pe trei TIR-uri şi tot firma suedeză l-a montat în 40 de zile. „Avem o conexiune directă cu centrul din Stockholm care poate opera utilajul de la distanţă. Operările noastre sunt monitorizate de ei şi fără acordul lor nu putem face absolute nimic", afirmă Dorin Gherghev.

 2.150 de lei costul unei incinerări

Temperatura de incinerare este de 1.000 - 1.100 de grade, după care gazele rezultate sunt reţinute pentru două secunde la 800 - 850 de grade Celsius într-o cameră post combustie. Abia pe urmă se duc spre coşul de fum.

O persoană cu o greutate de până la 80 de kilograme este incinerată în 60 de minute, iar incinerarea unei persoane cu o greutate între 80 şi 150 de kilograme durează 90 de minute. Incinerarea este supravegheată de camerele video, iar familia poate urmărri online tot acest proces.

Costul unui serviciu de incinerare se ridică la 2.150 de lei, sumă pe care familia decedatului o primeşte dacă acesta a fost asigurat. În acest preţ este inclus transportul, sicriul ecologic din brad, incinerarea, urna pentru cenuşă şi slujba religioasă. Dacă familia solicită, mortul poate fi ţinut în unul din cele 16 compartimente frigorifice până la şapte zile înainte de a fi incinerat.

În ce priveşte urna cu cenuşă, aceasta poate fi dusă acasă, poate fi îngropată, aruncată sau depozitată într-un columbar. La noi în ţară, singurul columbar se găseşte într-un cimitir privat din Hunedoara.

Mai multe informatii despre crematoriul din Oradea pot fi găsite la adresa de mail: www.phoenix-cremation.ro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite