Femeile însărcinate trebuie să informeze în scris angajatorul altfel nu vor beneficia de drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Potrivit legii, salariata gravidă, cea care a născut recent sau care alăptează trebuie să informeze angajatorii despre situația în care se află. Pentru a beneficia de drepturi, salariatele trebuie să anexeze informării scrise un document eliberat de medicul de familie sau de către specialist.

În cazul în care salariata aflată în această situație nu prezintă documentele, angajatorul este exonerat de obligaţiile prevăzute de lege. "Principalele drepturi de care pot beneficia sunt dispensa pentru consultaţii prenatale, care reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator pe durata programului normal de lucru, concediul postnatal obligatoriu și concediul de risc maternal", spune Marius Pîrcioagă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Gravidele, protejate la locul de muncă

În domeniul protecţiei maternităţii la locul de muncă, angajatorii au următoarele obligaţii: evaluarea riscurilor expunerii profesionale a gravidei, cuprinderea în regulamentul intern al unităţii de măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securitatea în muncă, să păstreze confidenţialitatea asupra stării de graviditate  a salariatei. Angajatorul poate să anunțe alți angajați doar cu acordul scris al gravidei şi doar în interesul bunei desfăşurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă. De asemenea, trebuie să modifice corespunzător condiţiile şi orarul de muncă, iar dacă nu este posibil, să repartizeze femeia cu risc maternal în alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătate şi securitate. Angajatorul nu poate înceta raporturile de muncă sau de serviciu cu salariata gravidă, salariata aflată în concediu de risc maternal sau de maternitate, concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite