Oradea: Mihail Gavril Blaga colecționează Adevărul de Seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Mihail Gavril Blaga colecționează Adevărul de Seară
Oradea: Mihail Gavril Blaga colecționează Adevărul de Seară

Orădeanul are acasă peste 250 de apariții ale cotidianului Adevărul de Seară. Îi lipsesc treisprezece numere, pe care încearcă și acum să le procure. 

Inginer mecanic pensionat anul trecut, Mihail Gavril Blaga este colecționar de când se știe. De la timbre și monede, la cărți și reviste, toate i-au atras atenția de-a lungul anilor. Orădeanul spune că are acasă aproximativ patru mii de volume, o cameră fiindu-i plină de cărți. Are și astăzi, aranjate frumos, manualele din care a studiat, din clasa întâi până în a unsprezecea. „Colecționez tot ceea ce citesc frecvent. Din clipa în care am descoperit ziarul Adevărul de Seară, la sfârșitul lui octombrie 2008, îl citesc zilnic”, povestește Blaga. Acesta recunoaște că a fost bucuros să descopere în Oradea un ziar gratuit, așa cum văzuse în occident, cu ocazia vizitelor sale la Roma.

Consecvent

Colecționarul din el suferă că îi lipsesc primele zece apariții ale cotidianului, precum și numerele 13, 16 și 69. A încercat să le găsească dar nu a avut deocamdată sorți de izbândă. Orădeanul povestește că, stând la bloc, coboară în fiecare seară să-și ia ziarul. Nu o dată, fiindcă a ajuns prea târziu, s-a urcat pe tramvai pentru a merge din zona centrului civic pe Bulevardul Dacia, ca să mai prindă un număr. Pasionat și de cărți, cu ocazia unei vizite la Cluj-Napoca, primul drum făcut a fost la sediul Adevărul din localitate, pentru a-și cumpăra cărțile care-i lipseau din Biblioteca Adevărul.

Apreciază actualitatea

„Citesc în special evenimentele locale prezentate în ziar. Îmi place că tot ce găsesc aici e de actualitate”, spune Mihail Gavril Blaga, încântat că află seara ce s-a întâmplat în oraș în aceeași dimineață, știri care apar în presa scrisă obișnuită abia a doua zi. Colecționarul recunoaște că citește cu cel mai mare interes portretele orădenilor de pe pagina 16. „Cred că fiecare poveste prezentată este interesantă, ca lecție de viață”, spune orădeanul, apreciind  în special oamenii care au reușit în străinătate.

Inginer mecanic și arbitru

Mihail Gavril Blaga este absolvent al promoției din 1962 a Colegiului Național Emanuil Gojdu. A urmat apoi cursurile Facultății de Mecanică (tehnologia construcțiilor de mașini), la Timișoara. Întors la Oradea a făcut stagiatura la Înfrățirea, unde a lucrat 33 de ani, ajungând să cunoască toate sectoarele fabricii, în calitate de șef a mai multor secții. De circa 35 de ani este arbitru de automobilism. „Pe vremuri, la Cetariu, se organizau concursuri de viteză pe traseu montan”, își amintește cu nostalgie orădeanul. Acesta ne-a mărturist că și-ar dori ca în toamnă să se organizeze, sub auspiciile ACR, un nou eveniment automobilistic în Bihor.

Întrebări și răspunsuri:

Ce alte ziare sau reviste mai colecționați?
Mai am acasă colecțiile revistelor „Știință și tehnică” , „Magazin” și „Formula As”.
Ce sugestii ați face ziarului Adevărul de Seară?
Aș vrea să scrie și despre sportul automobilistic din Bihor. Sunt arbitru de automobilism de 35 de ani și cred că acest sport ar trebui să fie mai bine promovat.

Ce-i place

Colecționarul apreciază beletristica, romanele romantice, muzica anilor 60 și 70. Printre melodiile sale preferate se numără piesa lui Tom Jones, Delilah. Orădeanul spune că iubește lucrurile frumoase în general, de la picturi la sculpturi etc. „Îmi plac oamenii frumoși la suflet”, spune Mihail Gavril Blaga.

Ce nu-i place

Fostul inginer nu suportă oamenii care nu sunt punctuali și care nu își respectă cuvântul dat. „Nu-mi plac oamenii bețivi sau necinstiți. Nu-mi place nici berea, pe care o beau de cel mult două-trei ori pe an”, povestește cititorul nostru.

Profil:

Născut: 3 octombrie 1944, Oradea
Studii: Facultatea de Mecanică, Timișoara
Experiență: inginer mecanic, colecționar
Familie: căsătorit, un copil


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite