Acuzaţii dure la adresa Danielei Ionescu, soţia unuia dintre candidaţii la funcţia de rector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Smaranda Ionescu, soţia lui Gheorghe Ionescu unul dintre cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii din Oradea este sancţionată de către Colegiul Naţional de Etică.

În plină campanie de alegeri pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea,  Daniela Smaranda Ionescu soţia candidatului Gheorghe Ionescu este subiectul unui scandal declanşat în urmă cu nouă ani. La vremea respectivă Instanţa de Judecată a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care s-a demonstrat că doamna Ionescu a plagiat lucrarea unei profesoare universitare din Iaşi,

La finele săptămânii trecute Consiliul Naţional de Etică a transmis Universităţii din Oradea o hotărâre prin care cere sancţionarea drastică a conferenţiarului universitar Daniela Ionescu, prin desfacerea disciplinară a contractului de muncă, retragerea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită şi retragerea titlului didactic de conferenţiar universitar. Motivul acestor sancţiuni este motivat prin faptul că în urmă cu mai bine de zece ani, doamna Ionescu  a plagiat o lucrare a unei profesoare din Iaşi, iar în anul 2004, a copiat în proporţie de 70% o altă carte, "Electronica", semnată de trei universitari orădeni, Cornelia Gordan, Călin Creţ şi Tudor Pordea.

Potrivit raportului Consiliului de Etică, deşi au existat dovezi clare de furt intelectual nu s-a luat nicio măsură împotriva celei vinovate. "Doamna Daniela-Smaranda Ionescu a fost promovată în anul 2005 pe post de conferenţiar, în lista de lucrări prezentată la concursul de ocupare a postului de conferenţiar fiind menţinută lucrarea care era deja dovedită a fi un plagiat, şi a deţinut şi poziţii de conducere, respective şef de catedră", se arată în raportul Consiliului Naţional de Etică, care a cerut excluderea profesoarei Ionescu din rândul universitarilor orădeni.  

Actualul rector interimar al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău a precizat că nu s-a stabilit în ce condiţii i se va desface contractul de muncă profesoarei Ionescu. Acest raport al Consiliului Naţional de Etică vine ca urmare a unei reclamaţii făcute în  luna noiembrie, anul trecut, de către o persoană cu identitate protejată. Daniela Ionescu susţine că este vorba despre profesorul Ioan Felea, şi el înscris în cursa pentru fucţia de rector al Universităţii din Oradea.

"Toată această agitaţie este o făcătură cusută cu aţă roşie. Aşa înţeleg unii să poarte o competiţie. Aleg să lovească în unii prin alţii. Am dat Consiliul Nţional de Etică şi Ministerul Educaţiei  în judecată, iar pe 7 sau 8 mai voi avea primul termen. Eu n-am fost informată de această reclamaţie şi nu mi s-a dat dreptul de a mă apăra. Dacă e până acolo, sunt depăşite orice termene", ne-a spsu  Daniela Ionescu.

Universitarul Ioan Felea recunoaşte că a reclamat-o pe colega sa, dar nu crede că raportul Consiliului de Etică vine ca urmare a sesizări făcute de el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite