Absolvenţii bihoreni preferă indemnizaţia de şomaj decât să-şi continue studiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1000 de absolvenţi din Bihor şi-au depus până acum dosarele de şomaj la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei (AJOFM) de muncă Bihor. Tinerii pot primi 250 de lei timp de şase luni dacă nu îşi continuă studiile.

În Bihor, continuarea studiilor nu mai reprezintă o tentaţie pentru absolvenţi. Moda obţinerii diplomelor doar de dragul de a avea un CV solid a dispărut. Acum, tinerii caută să ia indeminzaţia de şomaj de la stat şi abandonează calea finalizării studiilor.

Fără BAC, dar cu bani

Motivaţia pentru care tinerii absolvenţi intră în şomaj, renunţând să îşi continue studiile e simplă. Nu sunt siguri că absolvirea unei faculăţi le va asigura un loc de muncă, iar până li se iveşte oportunitatea unui job, aleg să ia indemnizaţia de şomaj. Este şi cazul lui Emodi Tamaş, care a absolvit Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzanna" din Oradea. „Am terminat la secţia de matematică-informatică. Din păcate am căzut bacalaureatul la proba de matematică. Am făcut contestaţie, dar tot nu am promovat. La restul materiilor am luat note bune", spune tânărul de 18 ani. Dat fiind acest lucru, orădeanul a hotărât să renunţe la facultate şi să îşi depună dosarul de şomaj. „Am aflat din ziare despre posibilitatea de a primi o indemnizaţie de şomaj ca absolvent de liceu. Nu e prea mult 250 de lei, dar e mai bine decît să nu am niciun venit. Vreau să dau BAC-ul şi în a doua sesiune, dar chiar dacă îl voi lua, tot nu o să dau la facultate. Stau şase luni în şomaj până se iveşte un loc de muncă", spune Emodi Tamaş.

O altă tânără, Alexandra Ionescu, de 18 ani, a absolvit Colegiul Economic „Partenie Cosma". Vroia să dea la Facultatea de Medicină, însă rezultatele de la BAC i-au dat planurile peste cap. Astfel s-a gândit să solicite indemnizaţia de şomaj oferită absolvenţilor. „Am căzut la o probă. Vroiam să dau la Medicina. Dacă voi lua bacalaureatul în a doua sesiune, tot nu voi intra la facultatea la care vroiam, pentru că toate locurile s-au ocupat. Va trebui să aştept până anul viitor. M-am gândit că dacă tot voi sta să învaţ atâta timp, să iau ceva bani de la stat. E o sumă foarte mică, însă nu am ce face", spune tânăra.

Cu priză pentru cei din judeţ

Indemnizaţia de 250 de lei este la mare căutare pentru absolvenţii din afara Oradei. Cele mai multe dosare în acest sens, 726, au fost depuse de tineri care locuiesc în alte localităţi ale judeţului Bihor. „Până acum au fost depuse 1036 de dosare, dintre care 69 ale absolvenţilor de facultate, care şi-au susţinut licenţa în luna iunie a acestui an. Dintre toate acestea, 310 înscrieri au fost de la absovenţi cu domiciliul în Oradea, un număr de 30 fiind absolvenţi de studii superioare", spune Maricica Juca, purtător de cuvânt al AJOFM Bihor. Cei care au terminat liceul ori şcoala profesională în acest an, mai au la dispoziţie luna august pentru a-şi depune dosarele de şomaj. Aceeaşi perioadă de înscrieri este valabilă şi pentru absolvenţii de facultate care şi-au luat licenţa în luna iunie.

Printre altele, dosarele de şomaj ale absolvenţilor trebuie să conţină dovada ultimelor studii absolvite dar şi un act care să arate că solicitantul nu are alte venituri impozabile. „Dosarul deponenţilor trebuie să conţină un certificat de absolvire al studiilor, o copie după cartea de identitate, o adeverinţă de la medicul de familie, cu specificaţia apt de muncă şi un certificat fiscal din care să reiasă că nu a mai avut alte venituri impozabile", zice Juca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite