Călin Raita a scăpat de creditori şi este apărat de lege, spre nenorocul clienților săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Raita nu poate fi urmărit de creditori o perioadă lungă de timp
Călin Raita nu poate fi urmărit de creditori o perioadă lungă de timp

Niciun client sau debitor al societăţii patronate de orădeanul Călin Raita nu poate da în judecată firma în următorii trei ani.

Omul de afaceri orădean a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a societăţii Raicris pe 23 iulie 2009. Din declaraţiile lui Călin Raita reiese că societatea are datorii de zeci de milioane lei. „Cuantumul creanţelor era de 33.167.11 lei, aproximativ 8 milioane euro”, a spus Cristian Monenci, purtător de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Odată începută procedura, Raita avea obligaţia să pună la dispoziţia unui administrator judiciar în termen de 15 zile documentele contabile. „În baza acestora, administratorul întocmeşte raportul privind cauzele şi împrejurările care au determinat starea de insolvenţă. Nici până în ziua de astăzi, Călin Raita nu a depus documentele”, a precizat Cristian Monenci.

Legea care protejează

La cinci luni de la deschiderea procesului, administratorul judiciar nu primise documentele contabile ale societăţii Raicris în condiţiile în care legea spune că raportul trebuie întocmit în termen de 60 zile. La ultimul termen de judecată din anul trecut, societatea patronată de Călin Raita a fost amendată. Afaceristul a cerut atunci reorganizarea firmei, ceea ce înseamnă că în perioada în care se derulează procedura societatea nu poate fi acţionată în justiţie. „Raicris poate vinde în continuare bunuri, apartamente, case sub supraveghearea administratorului judiciar. Atâta timp cât procesul este pe rol, nu se pot iniţia acţiuni judiciare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Astfel, clienţii nemulţumiţi sau băncile care au creditat Raicris cu milioane de dolari, nu o pot da în judecată cel puţin o perioadă de trei ani, în cazul în care se aprobă planul de reorganizare al societăţii. Aceasta este varianta optimistă, doar în blocul de pe Henrik Ibsen, unul dintre blocurile construite de Raicris, locuinţele sunt inundate la fiecare ploaie din cauza acoperişului prost izolat.

„Atâta timp cât procesul este pe rol, împotriva Raicris nu se pot iniţia acţiuni judiciare".
Cristian Monenci, Tribunalul Bihor

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite