AUDIT Angajaţii de la primărie şi-ar putea lua adio de la o parte din salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Oradea, ajungând la concluzia că municipalitatea orădeană trebuie să recupereze de la angajaţi 1,2 milioane de lei. În 2010, orădeanul Ovidiu Sim a încasat în fiecare lună câte 300 de lei, sub formă de drepturi sociale, bani pe care Curtea de Conturi îi consideră acordaţi în mod nelegal.

Ovidiu Sim, în vârstă de 33 de ani, lucrează la compartimentul autorizări reţele din cadrul Instituţiei Arhitectului-Şef, din Primăria Oradea (PO), în calitate de consilier asistent. Deşi a studiat cinci ani la facultate, a facut un masterat în administraţie publică şi are deja o experienţă de aproape şase ani în administraţia publică, în prezent câştigă 1.200 de lei, pe lună. „Dacă nu voi mai primi drepturile sociale, voi rămâne cu un salariu de numai 900 de lei", a spus Ovidiu Sim. „Am înţeles că eu ar trebui să returnez între 5.000 şi 6.000 de lei, pentru banii primiţi în 2010. Nu am cum să fac rost de aceşti bani, sper să nici nu fie nevoie", a spus consilierul. Acesta a explicat că drepturile sociale sunt legale, aşa cum în sistemul privat se oferă bonuri de masă. Gheorghe Bejan, liderul Sindicatului Civica, al funcţionarilor din PO, a declarat pentru „Adevărul de Transilvania" că nu se va ajunge la restituirea acestor drepturi salariale. „La momentul potrivit, vom contesta actul de control. Salariile funcţionarilor trebuie să rămână la fel. Şi aşa avem nişte salarii mizerabile, nu au ce să mai scadă din ele", a spus Gheorghe Bejan. Acesta a precizat că aproape jumătate dintre salariaţii primăriei încasează lunar sub o mie de lei şi că diminuarea salariilor ar duce la demisii în masă.

Bani de haine

Potrivit liderului de sindicat, din trei în trei luni, funcţionarii de la PO primesc, pe lângă sporul de vechime și indemnizația de conducere, şi bani de haine, sub denumirea „dreptul de ținută". „Prin negocieri cu conducerea, am obținut 550 de lei brut, bani pentru îmbrăcăminte. Nu beneficiem deloc de bugetul statului român, toate salariile și sporurile sunt suportate din bugetul local", a precizat Bejan. De asemenea, se acordă „drepturile sociale", de cel puţin 300 de lei pe lună. Angajații de la direcția economică a primăriei mai beneficiază de un spor, de până la 25 la sută din valoarea salariului de bază, pentru control financiar preventiv.

Ce au primit

Funcționarii din Primăria Oradea au beneficiat în 2010 de drepturi speciale de peste 1,2 milioane de lei. Funcționarii au primit și salarii de merit, în valoare de peste 20.000 de lei și prime de vacanță, care în total se ridică la circa 300.000 de lei. Angajații din subordinea primarului au primit în 2010 salarii de merit în valoare de 7.000 de lei, peste 220.000 de lei drepturi speciale și prime de vacanță în valoare de 59.000 de lei. Instituția Arhitectului șef a primit peste 3.000 de lei pentru acordarea salariilor de merit, peste 152.000 de lei pentru acordarea drepturilor speciale și încă 40.000 de lei pentru primele de vacanță.  Funcționarii Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională au avut salarii de merit în valoare 1700 de lei, drepturi speciale de peste 60.000 de lei și prime de vacanță în valoare de 3.300 de lei.

Prime grase la Direcția Economică

Suma alocată Direcției Economice pentru salariile de merit ale angajaților a fost de peste 5.000 de lei, în 2010. Funcționarii din subordinea directorului Eduard Florea au primit aproape 514.000 de lei, drepturi speciale și prime de vacanță în valoare de peste 100.000 de lei.  La Direcția Tehnică valoarea salariilor de merit a ajuns în 2010 la peste 3.300 de lei și cea a drepturilor speciale la peste 150.000 de lei. Angajații de la Direcția Juridică au primit, în total, salarii de merit de peste 2.000 de lei, drepturi speciale de peste 150.000 de lei și prime de vacanță de peste 36.000 de lei. 

Tradiția stimulentelor din primărie

Angajații Primăriei Oradea primesc în fiecare an astfel de „stimulente". La sfârșitul lui 2008, funcționarii au primit stimulente în valoare de circa 900.000 de lei. Atunci, Eduard Florea, directorul în cadrul Direcţiei Economice, a recunoscut că a primit 6.800 de lei, cea mai mare sumă acordată.  Tănase Miculescu, adjunctul lui Florea a fost „premiat" cu 6.500 de lei, iar restul angajaților din subordine au primit stimulente care au ajuns până la 5.000 de lei. Eduard Florea a spus însă că angajaţii de la departamentul economic au beneficiat de aceste sume de bani pentru că au adus bani la bugetul local.

Salarii, de la mic la mare

Anca Sas, purtător de cuvânt la PO, a spus că, în prezent, cel mai mic salariu din primărie este de aproximativ 660 de lei, cele mai mari salarii (fără sporuri) fiind de 2.200 de lei. „Nu primim nici stimulente, nici salarii de merit", a spus Anca Sas. Aceasta a spus că viceprimarii câştigă lunar circa 3.500 de lei, iar primarul în jur de 4.000 de lei. Gheorghe Bejan a subliniat că veniturile primarului nu vor fi afectate. „Indemnizaţiile edililor nu intră în aceeaşi categorie cu salariile funcţionarilor", a explicat Bejan.  

Urmează procesul

Ioan GheorgheŢara, directorul Curţii de Conturi Bihor, a declarat că raportul de audit în ceea ce priveşte Primăria Oradea ar trebui să fie finalizat săptămâna viitoare. „Suntem în audit pe bilanţul încheiat pe 2010, pe tot ce are legătură cu resursele publice, nu doar pe salarii", a spus Ioan Gheorghe Ţara. „Am descoperit nişte drepturi salariale, două sporuri prevăzute în contractele colective de muncă, care au fost plătite funcţionarilor din Primăria Oradea, contrar legii 330 şi a ordonanţei de urgenţă 1/2010", a spus Ţara. „Le considerăm ca fiind plătite nelegal şi, probabil, va urma un proces", a opinat directorul Curţii de Conturi Bihor.

Precedent pesimist, la Consiliul Judeţean Bihor

Tot în urma unui control al Curţii de Conturi Bihor, angajaţii Consiliului Judeţean Bihor trebuie să returneze drepturile speciale, primite împreună cu salariul, în perioada 2008 - 2009. Astfel, fiecare salariat va avea de returnat în jur de 12.000 de lei. Acest lucru înseamnă că, timp de trei ani, angajaţii vor munci pe un salariu mai mic decât cel minim pe economie. Deşi au contestat în instanţă actul de control, Curtea de Apel Oradea a decis, la sfârşitul lunii mai, că funcţionarii de la CJ Bihor sunt buni de plată. Angajaţii CJ Bihor au încasat drepturi speciale de 408 lei, lunar, pentru hrană şi îmbrăcăminte. „Erau acordate în loc de bonuri de masă", a explicat Judith Kiss, reprezentanta salariaţilor de la CJ Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite