ASP Bihor avertizează tinerii asupra consumului de etnobotanice și consecințele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Sănătate Publică Bihor avertizează tinerii bihoreni asupra riscurilor la care se expun dacă vând sau consumă substanțe de proveniență „etnobotanică".

În rândul unor tineri din România, a devenit o modă consumul plantelor denumite "etnobotanice". Acestea conţin anumite substanţe care sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor, efectul consumului fiind similar celui dat de substanţele psihotrope (cu efect asupra psihicului). Consumul plantelor etnobotanice este mai periculos decât cel al drogurilor, pentru că nu sunt cunoscute toate efectele asupra organismului uman şi în aceste situaţii, nu există experienţă medicală privind tratamentul etiologic (care să combată cauza) de

Deoarece în cursul anului 2009 la nivel naţional mai mult de 1.300 de tineri au avut nevoie de asistenţă medicală în urma consumului substanţelor halucinogene conţinute de plantele "etnobotanice", în luna februarie a anului curent,  Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care interzice consumul şi comercializarea unor plante şi substanţe cu proprietăţi psihotrope.

Ordonanţa de Urgenţă prevede pedepse între trei şi 20 de ani de închisoare pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare şi distribuirea acestor substanţe interzise. Acest act normativ completează listele prevăzute în Legea 143/2000, prin introducerea a 36 de substanţe şi plante noi, a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

„Date fiind efectele dramatice asupra sănătăţii celor care le consumă, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă populaţiei judeţului să nu utilizeze substanţele etnobotanice, recomandate de furnizori şi care nu se află pe lista din acte normative în vigoare, şi roagă mass-media să informeze cetăţenii privind efectele medicale nocive şi legale la care se expun consumatorii şi comercianţii acestor substanţe", se arată într-un comunicat remis de ASP Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite