ALEGERI 2012 Adevărul vă prezintă principalii adversari în lupta pentru Primăria Oradea şi CJ Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Bolojan şi Cseke Atilla
Ilie Bolojan şi Cseke Atilla

Alegerile locale din acest an, care vor avea loc duminică, 10 iunie 2012, sunt primele desfăşurate conform noilor reglementări ale legii electorale. Astfel, atât primarii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi dintr-un singur tur, cu majoritatea voturilor valabile exprimate. 

Ziarul „Adevărul" vă prezintă candidaţii care se luptă pentru cele mai importante poziţii din administraţia locală. Lista cuprinde toate candidaturile înregistrate la Birourile Electorale Judeţene. Am evidenţiat, prin fotografii şi un scurt CV, acei candidaţi cotaţi cu cele mai mari şanse.

Astăzi, este rândul judeţului Bihor, unde cea mai importantă confruntare va fi cea pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori şi un buget de 1.014 milioane de lei

Ilie Bolojan (USL)

Profesor, 43 de ani. Fost secreatar general al Guvernului şi prefect al judeţului Bihor. Preşedinte al PNL Oradea. A fost prefectul judeţului Bihor între 2005 şi 2007. A reformat serviciile publice subordonate Prefecturii, astfel încât a impus transparenţă şi eficienţă, concretizată în eliberarea oricărui act în maximum două ore la Serviciile de Paşapoarte, Înmatriculări Auto, Evidenţa Populaţiei etc. Din 2007 a devenit secretar general al Guvenului, funcţie din care a demisionat în 2008 pentru a putea candida la Primăria Oradea. A fost primul primar al Oradei ales din primul tur de scrutin.

Cseke Attila (UDMR)

Membru al UDMR, Cseke Attila este jurist şi are 39 de ani. Este senator din anul 2008, şi a ocupat funcţia de ministru al sănătăţii în guvernul „Boc II". A demisionat din această funcţie, anul trecut, în luna august, nemulţumit fiind de subfinanţarea din sistemul de Sănătate şi de faptul că nu a fost consultat la rectificare bugetară. În mandatul său a avut loc descentralizarea spitalelor. În perioada 2007-2008 a fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului Tăriceanu. Din 2007, este vicepreşedinte al UDMR la nivel naional, fiind responsabil pe probleme de administraţie publică locală.

Mihai Groza (PD-L)

Mihai Groza

 Este inginer şi are 54 de ani. Groza a absolvit Institutul Politehnic din Timişoara în anul 1984, iar în 1992 a fost ales consilier din partea PNŢCD, ca apoi să treacă în PD-L. Între 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Oradea, iar din 11 decembrie 2007 a fost desemnat de către  consilierii locali primar interimar al oraşului, în urma  alegerii lui Petru Filip, primarul de la acea vreme, ca europarlamentar. După ce a pierdut alegerile, în urmă cu patru ani, a ieşit din viaţa politică, fiind numit directorul Hidroelectrica. Candidatura sa la alegerile din 10 iunie a fost o surpriză pentru mulţi orădeni.

Horea Vuşcan (Partidul Uniunea Ecologistă din România)

image

 Vuşcan are 31 de ani. A absolvit facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea. Este fiul lui Coriolan Vuşcan, fostul patron al fabricii de ulei „Interoil". În urmă cu nouă ani Vuşcan a fost autorul unui groaznic accident petrecut în Oradea, în urma căruia trei persoane şi-au pierdut viaţa şi cinci copii au rămas orfani. Curtea de Apel Braşov la condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune de 200.000 de euro.

Ceilalţi candidaţi

Ioan Hathazi-(Partidul România Mare). Profesor universitar, 42 de ani.

Marius Sonea-(Uniunea Naţională a Patronatului Român). Economist, 43 de ani.

Zatyko Gyula-(Partitul Popular al Maghiarilor din Transilvania). Inginer, 52 de ani.

Dorel Vesa- (Partidul Poporului-Legea Cojocar). Mediator, 56 de ani.

Gheorghe Frenţ-(Partidul Poporului Dan Diaconescu), 52 de ani .

CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR

 Cornel Popa (USL)

Cornel Popa

Preşedintele PNL Bihor este profesor de fizică şi are 61 de ani. A absolvit Facultatea de Fizică, la Universitatea „Babes-Bolyai", din Cluj-Napoca, şi a fost profesor până în anul 1992. Din  2000  este membru de partid în PNL, iar din septembrie 2001 este  preşedinte al Filialei PNL Bihor. Este senator din anul 2008. A fost deputat între anii 2000-2008 şi preşedinte al Grupului de firme Transilvania, patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, cărora le este şi văr.

Radu Ţârle (PDL)

Radu Ţârle

Preot penticostal, 45 de ani. Membru PDL. A fost până în urmă cu două săpătămâni preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, dar a renunţat, deoarece a trecut din PNL în PDL. A fost membru PNL din 2007 până în 1 mai 2012, când şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de şef al CJ din partea PDL. În 2007, Ţîrle a fost exclus din PDL, fiindcă s-a declarat nemulţumit de înlocuirea sa la Parlamentul European cu fostul primar Petru Filip.

Ceilalţi candidaţi

Pasztos Sandor - (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România). Inginer, 45 de ani.

Vasile Gârba - (Partidul România Mare). Inginer, 52 de ani.

Szilagyi Ferenc- (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania). Lector universitar, 34 de ani.

Gheorghe Ardelean - (Partidul Socialist Român). Inginer, 32de ani.

Gheorghe Pintea - (Uniunea Naţională a Patronatului Român). Economist, 43 de ani.

Raul Derecichei - (Partidului Uniunea Ecologistă din România). Expert în relaţii internaţionale, 27 de ani.

Ioan Hule - (Partidul Poporului Dan Diaconescu). Jurist, 55 de ani.

Florin Bârsan-  (Partidul Verde). Inginer, 52 de ani.

 Primăria Beiuş

Adrian Domocoş (PNL)

Profesor, 38 de ani. Este membru PNL şi ocupă funcţia de primar al oraşului Beiuş din anul 2008. A fost profesor de sport la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş", din Beiuş, iar din 2005 şi până în 2008 a ocupat funcţia de director al sucursalei Bihor a Loteriei Române.

Nicolae Jolţa (PDL)

Economist, 34 de ani. În urmă cu patru ani a candidat pentru funcţia de deputat din partea PNL, iar din februarie este membru PDL. Este cunoscut în rândul comunităţii penticostale.

Ceilalţi candidaţi

Alin Novac Iuhas - (Partidul Democrat Liberal). Profesor, 34 de ani

Petru Jurj - (Partidul Poporului Dan Diaconescu). Economist, 53 de ani.

Florian Budea - (Partidul Poporului-Legea Cojocar). Tehnician mecanic, 61 de ani.

Henrieta Burz - (Uniunea Naţională a Patronatului Român). Economist, 45 de ani.

Primăria Ştei

Ioan Lucaciu (PDL)

Economist, 60 de ani. Este membru PDLşi actualul primar al oraşului Ştei. S-a opus desfinţării spitalului din oraş şi este la un pas de câştigarea procesului prin care spitalul să fie redeschis.

Mugurel Horea Miara(PSD)

Economist, 37 de ani. Este membru PSD şi ocupă funcţia de viceprimar din anul 2008.

Ceilalţi candidaţi

Gheorghe Iulian Balaj - (Partidul Naţional Liberal). Economist, 49 de ani.

Claudiu Dumitraş - ( Partidul Poporului Dan Diaconescu). Geolog, 43 de ani.

Călin Duşe - (Uniunea Naţională a Patronatului Român). Lector universitar, 41 de ani.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Bihor despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla in timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite