Abandonaţi de familie, trei tineri vor primi o locuinţă chiar de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii vor avea propria locuinţă
Tinerii vor avea propria locuinţă

Trei tineri care nu s-au bucurat de părinţii ce le-au dat viaţă, vor primi o locuinţă de la fundaţia Habitat pentru Umanitate. Zeci de voluntari vor pune mână de la mână astfel încât, în Vinerea Mare, aceşti tineri să se poată muta în propia locuinţă.   

Au trecut 13 ani de când, în preajma Sărbătorilor Pascale, fundaţia Habitat pentru Umanitate ajută familii sărace, orfani sau persoane cu handicap, oferindu-le o locuinţă.  Szabo Adrian (24 ani),  Maria Lazăr, (24 de ani) şi Valeria Popa ( 22 de ani), sunt tinerii care peste câteva săptămâni, vor întâmpina aceste sărbători, în casă nouă.

Abandonat pentru că era bolnav

Adrian provine dintr-o familie unde părinţii erau alcoolici. „Mama m-a abandonat de mic la Spitalul de Copii din Oradea, deoarece eram foarte bolnav. Mama naturală mai traieşte , dar tatăl a decedat din cauza alcoolului" povesteşte Adrian. El a fost adoptat şi adus la Căminului Felix, aproape pe când avea 3 ani. De la vârsta de 7 ani a fost luat în îngrijire de către soţii Adrian şi Lidia Mihocaş. Cei doi sunt angajaţi ai Căminului Felix şi i-au povestit lui Adrian despre proiectul Habitat, iar de atunci tânărul a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să obţină o locuinţă.

Locuieşte într-o uscătorie

Maria Lazăr se numără şi ea printre copiii care n-au avut parte de părinţii ce i-au dat viaţă. A fost crescută de părinţii adoptivi, iar de la vârsata de 18 ani lucrează croitoreasă la un atelier de confecţii. Momentan locuieşte într-o garsonieră de doar 11 metri pătraţi, fiindu-i destul de greu, pentru că are condiţii minime de trai, salariul abia îi ajunge să se descurce. O bună parte din bani îi dă pe chirie, iar din restul mai poate să-şi plătească întreţinerea şi să-şi cumpere de mâncare.  „M-aş bucura mult să obţin şi eu o locuinţă Habitat pentru a avea un minimum de confort şi siguranţă,  aşa cum am visat de când eram mică" spune Maria

Fratele i-a murit în braţe

Valeria Pop locuieşte de 13 ani la Căminul Felix, alături de alţi copii proveniţi din familii dezbinate. S-a născut în Marghita, şi o vreme a locuit la câţiva kilometri depărtare, în satul Reghea, într-o casă mică alături de părinţi şi cei şase fraţi.  "Păriţii erau alcoolici, şi mai tot timpul plecaţi de acasă, iar eu fiind cea mai mare, a trebuit să am grijă de fraţii mei, să le fac de mâncare, să-i spăl, să-i ajut, fiind ca o mamă pentru ei. Îmi amintesc că eram mică şi era iarnă. Într-o noapte friguroasă, fratele meu, de doar 4 luni, a murit la mine în braţe. A murit din cauza frigului. După o săptămână părinţii ne-au adus la Căminul Felix" ne-a mărturisit Valeria.

Ajutaţi de voluntari

Zeci de voluntari vor pune mână de la mână astfel încât, în Vinerea Mare, aceşti tineri să se poată muta în propia locuinţă. "În anul 2000 Habitat pentru Umanitate Beiuş a inaugurat proiectul „Casa de Paşti". Prin acest eveniment se dorea ca în fiecare an, cel puţin o familie să beneficieze de o locuinţă, în preajma marii sărbători creştine A  devenit o tradiţie neîntreruptă, de atunci şi până în prezent, ca fundaţia să aducă împreună oameni cu suflet bun care doresc să-i ajute pe cei nevoiaşi", ne-a spus Emil Popa, manager de comunicare în cadrul fundaţiei Habitat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite