3 milioane euro pentru primul Centru de Formare Profesională Integrată din România. Unde se va construi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul centru de formare profesională integrată din România va costa aproximativ trei milioane de euro, iar investiţia se va face cu  bani europeni.

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) doreşte să înfiinţeze primul Centru de formare profesională integrată din România, depunând în acest sens, spre finanţare europeană, un proiect în valoare de aproape trei milioane de euro.

"Centrul Regional de Educaţie şi Competenţe (CRESC) reprezintă primul centru de formare profesională integrată din România, primul ce se dezvoltă în jurul unui hub de bază dintr-o regiune transfrontalieră şi realizează conexiunea dintre cooperarea reciprocă, transferul de cunoştinţe şi învăţarea instituţională şi individuală", a declarat Alina Silaghi, directorul general al ADLO.

Proiectul elaborat de ADLO, în parteneriat cu Colegiile Tehnice "Traian Vuia" şi "Constantin Brâncuşi" din Oradea, respectiv cu Primăria oraşului ungar Biharkeresztes, are o valoare de 2,97 milioane de euro şi a fost depus spre finanţare din fonduri europene transfrontaliere în ianuarie.

Scopul proiectului este de a dezvolta abilităţile şi cunoştinţele cerute de principalele industrii din regiune (Bihor - Hajdu-Bihar, Nord-Vest şi vestul României) în domenii precum mecatronică, auto, electrotehnică, electronică şi electrică, textile, IT & C, construcţii şi instalaţii sanitare. Atât prin centrul construit într-un parc industrial, cât şi în atelierele dotate ale celor două colegii tehnice, se vor organiza cursuri scurte, de câte trei, şase sau nouă luni de specializare, cu diplome acreditate.

Cursurile centrului se vor adresa persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, numărul celor estimaţi că se vor forma aici fiind de 920.

"CRESC se referă la caracterul practic şi aplicabilitatea rezultatelor învăţării prin orientarea spre piaţă, abordând acele aptitudini şi competenţe care stau la baza oricărei specializări viitoare: abilităţile soft şi tehnice. În acest fel, se creează o strategie câştigătoare: viitorii angajaţi sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor cheie create de concurenţa de pe piaţa forţei de muncă, în timp ce angajatorii actuali şi viitori beneficiază de un grup bine pregătit şi educat de candidaţi", a precizat Alina Silaghi.

ADLO este societatea municipalităţii orădene, care administrează cele trei parcuri industriale din oraş, în suprafaţă totală de 230 de hectare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite