Teatrul "Luceafărul" din Iaşi aniversează pe 1 martie 65 de ani de existenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din spectacolul "Peştişorul de aur" FOTO Arhivă Teatrul "Luceafărul"
Imagini din spectacolul "Peştişorul de aur" FOTO Arhivă Teatrul "Luceafărul"

Pe 1 martie 2015, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" din Iaşi împlineşte 65 de ani de existenţă. Data de 1 martie 1950 este consemnată într-un înscris oficial ca data de naştere a acestui teatru.

La 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naştere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iaşi. Străbunicul se numea Teatrul de Păpuşi de Stat Iaşi, iar sediul era o săliţă din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri.

În 1973, numele instituţiei s-a schimbat în Teatrul pentru Copii şi Tineret Iaşi, iar în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenţilor. Un deceniu mai tîrziu, artiştii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei, iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi.

Pentru a aniversa cei 65 de ani de existenţa, Teatrul "Luceafărul" oferă publicului, pe 1 martie 2015, un program variat, de la spectacolul fondator al instituţiei, "Peştişorul de aur", la expoziţia video "Luceafărul derulat" şi premiera spectacolului "Povestea unui om leneş".

Spectacolul fondator "Peştişorul de aur", într-o versiune a lui Constantin Brehnescu, un recital cu Doina Iarcuczewicz şi Liviu Smîntînică în distribuţie, se va juca de la ora 10.00, în sala mică a teatrului.

Cu o longevitate extraordinară, "Peştişorul de aur " a rămas în topul publicului şi continuă să se joace din anii '90, în mii de reprezentaţii, obţinînd în cursul anilor multe premii naţionale şi internaţionale.

"Fiind cel dintîi titlu înscris în urmă cu 65 de ani pe afiş, "Peştişorul de aur" se va afla continuu, în diverse versiuni, în repertoriul nostru", susţine directorul artistic al Teatrului "Luceafărul", criticul de teatru Oltiţa Cîntec.

Apoi, de la ora 11.00, în foayer va fi vernisată expoziţia video "Luceafărul derulat" , realizată după un concept video aparţinând lui Andrei Cozlac şi gândită pentru a introduce publicul în culisele instituţiei şi a-i face cunoştinţă cu oameni, actori, momente, locuri, spectacole.

De la ora 11.30, publicului îi va fi oferită premiera "Povestea unui om leneş", după Ion Creangă, în regia lui Constantin Brehnescu.

"Alegerea acestui titlu a fost motivată de mai multe considerente culturale: 1 martie este şi ziua lui Ion Creangă; titlul acesta nu a figurat niciodată în repertoriul teatrului nostru, care consideră că are o obligaţie artistică faţă de opera lui Ion Creangă, obligaţie concretizată în proiectul Integrala Creangă", mai spune Oltiţa Cîntec.

Săptămîna 1-8 martie va oferi un program de asemenea special, reunind câteva dintre cele mai reprezentative titluri de pe afişul curent al "Luceafărului": cel mai longeviv spectacol - "Punguţa cu doi bani", spectacolul fondator - "Peştişorul de aur", spectacolul cel mai modern -"Prinţul fericit", spectacolul cel mai nou - "Povestea unui om leneş".

Mai puteţi citi:

INTERVIU Oltiţa Cîntec, critic de teatru: "Sunt invidiată că văd multe spectacole bune. Da, dar văd şi multe proaste"

Marele Premiu al Festivalului Internaţional de marionete de la Galaţi merge anul acesta la Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite