Studenţii medicinişti din Iaşi, „clienţi“ de bază la târgurile de joburi în străinătate. De ce ne pleacă pe capete medicii tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii din anii terminali de la Facultatea de Medicină din Iaşi se interesează de ofertele spitalelor de peste hotare. Ei vor să profeseze în străinătate pentru că sunt mult mai bine plătiţi, salariile fiind şi de zece ori mai mari, dar şi pentru că au condiţii moderne de lucru.

La târgurile de joburi medicale în străinătate, primii care le trec pragul sunt chiar studenţii din anii V şi VI de studiu. Deşi încă nu au ieşit de pe băncile facultăţilor, aceştia deja optează pentru un job în străinătate. Sunt nemulţumiţi de ceea ce le oferă statul român şi preferă clinicile din afară.

Chiar şi organizatorii unui astfel de târg spun că nu e de mirare având în vedere salariile atractive care li se oferă la spitalele prestigioase din Europa. 

‘’Companiile de recrutare le oferă numeroase avantaje candidaţilor, cum ar fi urmare de cursuri de limbă străină, posibilitatea de a prelua un cabinet medical de la un medic care doreşte să se pensioneze, ajutor de relocare a familiei, găsirea unui loc de muncă pentru partenerul de viaţă. Salariile medicilor în străinătate pornesc de la 5.000 de euro şi pot ajunge până la 12.000, iar pentru o asistentă venitul începe de la 2.300 de euro şi creşte în funcţie de vechime’’, spune Bianca Pescaru, organizatorul Târgului Cariere în Alb. 

Angajatorii recunosc că cei mai interesaţi de ofertele lor sunt tinerii, de multe ori care încă nu au absolvit Medicina. 

‘’Tinerii sunt cei mai interesaţi de ofertele noastre. Ei sunt şi cei mai influenţaţi de salarizare şi sunt atraşi de mediul de viaţă, ei sunt cei mai dispuşi să facă schimbări radicale’’, spune Alexandra Florea, reprezentant firmă de recrutare personal medical. 

Mediciniştii spun că nici nu iau în calcul să profeseze în România. 

‘’Salariul în străinătate porneşte de la 4.000 de euro în primul an de rezidenţiat, în timp ce la noi este sub 1.000 de lei. Acolo sunt alte condiţii de muncă, mult mai bune, nici nu mă gândesc să rămân. Voi pleca în Germania, Austria’’, spune o studentă în anul VI de studiu. 

Nu doar medicii sunt la mare căutare în afară, ci şi asistentele medicale. Anul trecut, 521 de asistente din Iaşi au plecat la muncă în străinătate. 

Vă mai recomandăm:

Asistentele medicale plătesc bani grei ca să poată munci în străinătate. „În ţara noastră nu câştigăm un salariu decent“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite