Iaşi: 11.000 de studenţi au rămas fără loc în cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: 11.000 de studenţi au rămas fără loc în cămin
Iaşi: 11.000 de studenţi au rămas fără loc în cămin

Preţul pentru o cameră de cămin pleacă de la 100 de lei şi poate fi şi de şase ori mai mare în hotelul Akademos.

Peste 28.000 de studenţi au solicitat cazare la Iaşi pentru anul universitar 2009-2010, în condiţiile în care capacitatea căminelor de la universităţile de stat din capitala Moldovei este de aproape 17.000 de locuri. Dintre aceştia, cei mai mulţi provin de la Universitatea „Al. I. Cuza", care a înregistrat înjur de 16.000 de solicitări.

Universitatea Tehnică „Asachi" dispune de cel mai mare campus studenţesc din Iaşi, mai exact de 7.376 de locuri în Tudor Vladimirescu, cu preţuri care variază de la 120 la 190 de lei pe lună. Cu toate acestea, căminele de la „Cuza" prezintă cele mai variate condiţii de cazare, lucru care se reflectă şi în costurile pe camere. Astfel, pentru 100 de lei pe lună, sunt disponibile locuri în camerele cu cinci paturi din căminul C4, Târguşor Copou, în timp ce un loc într-o cameră cu două sau trei locuri din Akademos poate să coste şi 630 de lei pe lună. Subvenţii pentru
studenţii nevoiaşi

Cu tarife care se apropie de valoarea medie de 200 lei pe lună, Universităţile de Medicină şi Farmacie, respectiv de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară au acoperit aproape în întregime cererea de locuri în căminele proprii, procesul de repartizare al studenţilor în camere fiind încheiat de săptămâna trecută. În ceea ce-i priveşte pe cei aproape 11.000 de studenţi care nu au prins locuri în cămine, aceştia vor trebui să stea în chirie.

Tinerii cu situaţii materiale dificile pot face apel la legea nr. 73/2004. Astfel, studenţii bugetari la cursurile cu frecvenţă zilnică, care fac dovada că provin din familii cu venituri totale brute sub valoarea unui salariu minim pe economie, au dreptul la o subvenţie lunară în valoare medie de 120 de lei.

Chiriile în euro, afectate de criză

Aşa cum se întâmplă de fiecare dată înainte de un nou început de an universitar, piaţa închirierilor de apartamente este foarte animată. Studenţii care nu au reuşit să-şi găsească loc în cămine caută în aceste zile să închirieze o locuinţă. Agenţii imobiliari apreciază că din cauza crizei financiare chiriile au scăzut foarte mult în euro, dar cursul valutar anulează acest avantaj. „În general, chiriile la apartamente au scăzut cu 50-70 de euro, însă leul s-a depreciat mult faţă de euro din cauza crizei încât diferenţa nu se resimte atât de mult", a declarat Cristian Cernescu, agent imobiliar.

„În ceea ce-i priveşte pe studenţii cu dare de mână, aceştia preferă să aibă confort decât o locaţie mai bună. Apartamentele din centru sunt cu 20% mai scumpe faţă de celelalte zone ale oraşului", a explicat Tudor Stoica, agent imobiliar.

Confort în detrimentul locaţieiÎn ceea ce priveşte preţurile, studenţii se orientează îndeosebi spre garsoniere sau apartamente unde chiria se apropie de 100 de euro de persoană. Astfel, plafonul cel mai des căutat este de 200 de euro la garsoniere, 250 euro la apartamente cu două camere şi 350 euro la apartamentele cu trei camere. Un apartament localizat aproape de Universitatea „Cuza" sau de Medicină poate avea o chirie de peste 400 de euro pe lună. Totuşi, doar locaţia în sine nu este suficientă pentru a atrage clienţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite