Spitalul de Pneumologie din Iaşi primeşte două aparate-minune care vor depista tuberculoza în numai două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii vor putea pune mult mai uşor diagosticul de tuberculoză FOTO: Arhivă
Medicii vor putea pune mult mai uşor diagosticul de tuberculoză FOTO: Arhivă

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi  va primi la sfârşitul acestei luni două aparate moderne care vor reduce perioada de diagnosticare a tuberculozei la numai câteva ore. În prezent, medicii lucrează după o metodă învechită, pe baza testelor de salivă, iar diagnosticarea durează şi două luni.

Medicii pneumologi din Iaşi vor putea lucra începând din această lună cu aparatură de ultimă generaţie care îi va ajuta la depistarea rapidă a tuberculozei. De câştigat de pe urma metodei moderne vor avea şi suspecţii de TBC, care vor scăpa de perioada lungă şi stresantă în care îşi aşteptau diagnosticul şi vor putea începe tratamentul salvator mult mai repede.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie spune că are promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că echipamentele vor ajunge la la Iaşi până la sfârşitul acestei luni.

‘’Aceste două aparate vor veni în 2-3 săptămâni. Ele ne sunt oferite de la Ministerul Sănătăţii. Nu ştiu exact cât costă, oricum sunt constisitoare. Sunt extrem de utile pentruu că vor putea depista rapid tubeculoza’’, spune Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi. 

Un aparat modern este nefolosit de aproape jumătate de an

Acum medicii lucrează după o metodă folosită în urmă cu două decenii care se bazează pe testele de salivă. Metoda este bună, însă diagnosticul de tuberculoză este confirmat sau infirmat în două luni. ‘’ Aceste aparate noi vor reduce semnificativ perioada de depistare a bolii. Unul dintre aparate, GeneXpert, va pune diagnosticul în două ore. Un alt aparat, LPA,  va pune şi un diagnostic genetic, ne va spune dacă microbul este rezistent, la ce este rezistent, precum şi mutaţiile pe care le prezintă. Ne vor ajuta foarte mult aceste aparate, ne vor uşura nouă munca, dar este şi în beneficiul bolnavilor’’, spune medicul pneumolog Adriana Arbore-Sorete. 

Un aparat similar, Versatrek, este dat în comodat spitalului din luna mai prin programul naţional de testare şi depistare a tuberculozei derulat prin Institutul Naţional ‘’Marius Nasta’’ din Bucureşti,  însă nu a putut fi folosit pentru că nu au venit testerele necesare. ‘’Acest aparat pe care îl avem şi pe care nu l-am putut folosi îl vom da înapoi. Din păcate, nici până acum nu au venit testerele necesare’’, mai spune managerul Dumitru Filipeanu. 

La Iaşi, în prima jumătate a acestui an, aproape 400 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Medicină SF la cel mai mare spital de recuperare din Moldova. Sute de pacienţi paralizaţi se înghesuie la robotul-minune care le redă mersul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite