Iaşi: „La ce şcoală mă mai duc dacă asta a ars?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: „La ce şcoală mă mai duc dacă asta a ars?“
Iaşi: „La ce şcoală mă mai duc dacă asta a ars?“

Diana Apostol (10 ani) din satul Poieni, comuna Ţibana, se uită plină de groază la resturile de lemne şi izolaţie care stau să cadă din plafonul clasei. Fetiţa este în clasa a IV-a şi a

Diana Apostol (10 ani) din satul Poieni, comuna Ţibana, se uită plină de groază la resturile de lemne şi izolaţie care stau să cadă din plafonul clasei. Fetiţa este în clasa a IV-a şi a rămas şocată când a auzit strigătele disperate ale vecinilor şi şi-a văzut şcoala în flăcări.


„Eu la ce şcoală mă mai duc dacă asta a ars?“, se întreabă cu ochii trişti puştoaica. „Îmi pare foarte rău că a ars, pentru că îmi place foarte mult să învăţ şi clădirea arăta foarte bine“, mai spune Diana Apostol. Copila povesteşte că la şcoală se simţea foarte bine şi că îi place foarte mult să înveţe franceză şi istorie.

 
La ora 6.00, în magazia de lemne a unităţii de învăţământ, a izbucnit un incendiu care s-a propagat imediat la tot acoperişul clădirii. Oamenii s-au luptat să stingă flăcările până la sosirea pompierilor, dar fără folos. „Tot timpul ne-am gândit numai la copiii noştri şi la faptul că nu vor avea unde să mai înveţe“, spune unul dintre săteni.

Cu numai două ore înainte ca cei 57 de copii din satul Poieni, comuna Ţibana, să vină la şcoală, din magazia de lemne a clădirii au izbucnit flăcări. Camelia Tudorache locuieşte la o aruncătură de băţ de şcoală: „Doamne fereşte, iadul a fost, nu alta!“, spune Camelia Tudorache, în timp ce se uită la clădirea renovată anul trecut.


„E posibil să fi fost de la un chiştoc de ţigară“
„Am sunat imediat la 112. Pompierii au venit după două ore“,
mai spune săteanca. Disperaţi că vor rămâne fără şcoală pentru copii, oamenii din sat, alertaţi de strigătele femeii, au sărit cu găleţile cu apă să stingă focul.


„La noi e greu şi de apă că a fost secetă şi fântânile sunt aproape goale“, mai povesteşte femeia. Timp de patru ore, sătenii şi pompierii s-au chinuit să stingă incendiul. Imaginea clădirii scoase din ghearele flăcărilor este dezolantă. Pe parchetul nou, pus anul trecut, bălteşte apa, iar pereţii sunt acoperiţi de fum. Constantin Viţel, învăţător, spune că pagubele sunt de aproape 200.000 de lei.


„Am reuşit să scoatem băncile, cele zece calculatoare şi celelalte piese de mobilier. În rest, trebuie să reluăm lucrările de la zero“, spune Constantin Viţel. Potrivit acestuia, este posibil ca incendiul să fi pornit din magazia de lemne. „Mai mulţi părinţi au stivuit luni nişte lemne. E posibil ca unul dintre ei să fi aruncat un muc de ţigară, care a ars mocnit. Aseară, pe la ora 18.00, a trecut paznicul şcolii pe aici şi era totul în regulă“, a mai spus Constantin Viţel.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite