România lucrului prost făcut. Scandal de zeci de mii de euro: blestemul teilor tăiaţi şi replantaţi pe banii ieşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salcâmii japonezi au avut viaţă scurtă pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi
Salcâmii japonezi au avut viaţă scurtă pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi

„Adevărul“ continuă campania „România lucrului prost făcut“. Zeci de tei seculari, doborâţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, au dus la o adevărată revoltă în 2013 în Iaşi. În cele din urmă, blamaţii salcâmi au fost scoşi şi înlocuiţi tot cu tei, în 2015, cu câteva luni înainte de campania electorală. Totul pe banii ieşenilor.

Scandalul tăierii celor 80 de tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, arteră centrală din Capitala Moldovei, i-a costat pe ieşeni 60.000 de euro. Municipalitatea ieşeană a vrut să înfrumuseţeze strada de-a lungul căreia se află Catedrala Mitropolitană şi Primăria prin plantarea a peste 140 de salcâmi japonezi pitici, masacrând astfel teii sănătoşi care erau aliniaţi arterei rutiere.

„Masacrul“ a dus la proteste în stradă, plângeri penale la Parchet, dar şi o amendă imensă, de peste 60.000 de lei, primită de la Garda Financiară, determinându-i în cele din urmă pe reprezentanţii Primăriei să renunţe la ideea de a înfrumuseţa bulevardul cu salcâmi japonezi în locul secularilor tei. Primăria a cheltuit în jur de 40.000 de euro pentru operaţiunea de plantare a arbuştilor exotici - preţ ce a inclus şi costul în sine al firelor de salcâmi - alte 20.000 de euro pentru a scoate arbuştii şi a-i înlocui cu alţi tei. Totul plătit de la bugetul local. Instituţia a mai primit şi o amendă de la Garda Financiară, pentru tăierea iniţială a teilor, realizată fără avizele necesare, amendă contestată între timp şi pentru care autorităţile se judecă în instanţă. În plus, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, dar şi actualul edil, Mihai Chirica, au fost cercetaţi penal şi de procurori, însă au scăpat fără eventuale sancţiuni penale după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a considerat că faptele lor nu sunt de natură penală.

Explicaţiile autorităţilor

Primele semne ale masacrului ecologic de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi au devenit vizibile pentru ieşeni în februarie 2013. În lipsa unei consultări publice şi fără ca proiectul privind înlocuirea arborilor să treacă prin Consiliul Local, angajaţii municipalităţii au doborât cu drujbele peste 80 de tei sănătoşi. Ulterior, avea să se demonstreze că decizia a fost doar asumată de primarul de atunci, Gheorghe Nichita, semnătura de pe documentul prin care s-a dispus tăierea colectivă aparţinându-i viceprimarului Mihai Chirica, ajuns între timp, după arestarea lui Nichita, edil-şef al municipiului.

La doar câteva zile de la tăierea teilor, când în Iaşi începeau să apară primele voci critice referitoare la tăierea arborilor, Chirica oferea primele explicaţii pe acest subiect. El spunea că ideea tăierii teilor i-a venit după ce a văzut faţada Episcopiei romano-catolice, acolo unde, menţiona Chirica, „statuia Fecioarei Maria cu pruncul în braţe stă în faţada clădirii de zeci de ani şi nu a fost văzută de nimeni“. „Am vorbit cu un horticultor, căruia i-am cerut un sfat cu privire la scoaterea teilor şi plantarea noii specii de copaci. (...) Specialistul mi-a spus să pun tei doar dacă mă gândesc la ziua de mâine, dar dacă mă gândesc pentru viitor nu merită teiul, pentru că, oricât de mult l-ai controla în coroană, teiul tot un băţ aruncat în cer va ajunge, aşa cum arată şi în momentul de faţă“, spunea Chirica, într-un interviu.

Mihai ChiricaFOTO  Inquam Photos / Liviu Chirica

„O cicatrice în istoria oraşului“

Scandalul tăierii teilor s-a accentuat masiv, descoperindu-se că decizia municipalităţii nu avea avizele necesare din partea Gărzii de Mediu. Botanişti renumiţi în Iaşi, cum ar fi Mandache Leocov, cel care a înfiinţat Grădina Botanică din oraş, au criticat şi ei decizia de tăiere a teilor. Cântăreţi importanţi pe plan local, prezentatori TV, actori, jurnalişti, oameni de afaceri din Iaşi, ONG-işti şi foarte mulţi cetăţeni au criticat dur ceea ce ei numeau „masacrul ecologic de pe Ştefan cel Mare“. Oamenii au început să iasă în stradă şi să ceară replantarea teilor, manifestările constante determinându-l pe primarul de atunci să aibe o ieşire nervoasă în cadrul unei conferinţe de presă, numindu-i pe cei care militau pentru replantarea teilor „cretini, isterici şi bolnavi mintal“.

Una dintre cele mai implicate persoane din Iaşi în lupta dusă cu administraţia locală pe acest subiect a fost Alexandrina Dinga. Alături de alţi ieşeni, tânăra a înfiinţat gruparea de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii“.

Deşi într-un final Alexandrina şi colegii săi au reuşit să înduplece autorităţile să replanteze teii, ieşeanca spune şi acum că a rămas cu un gust amar în urma experienţei. „Pe lângă perspectiva extrem de limitată a conectivităţii, proiectul de transformare a centrului Iaşului a revoltat comunitatea locală prin decizia arbitrară şi ilegală a edililor de a tăia două aliniamente de tei pentru a-i înlocui cu o specie exotică de salcâmi japonezi. Argumentele invocate de cei din administraţie au fost că teii ar fi alterat valoarea şi vizibilitatea clădirilor istorice din centru şi ar fi fost cam bătrâni. Purtători de istorie, reper patrimonial şi acompaniatori de nădejde în zilele toride vară, teii, prin vocea ieşenilor, au câştigat, într-un final, lupta cu administraţia locală şi au revenit acolo unde le este locul... după mai bine de doi ani. Din păcate, atât greşeala, cât şi remedierea acesteia s-au făcut din banii noştri, ai cetăţenilor. Capitolul acesta rămâne o cicatrice în istoria oraşului şi, cei mai mulţi, am rămas cu teamă că astfel de decizii, unele ireversibile, pot fi luate iar şi iar...“, a rememorat Alexandrina Dinga.

image

Chirica a revenit asupra deciziei

Alexandrina Dinga consideră că întreg proiectul de reamenajare a bulevardului de pe care au fost tăiaţi teii a fost un eşec, nu doar tăierea în sine a arborilor. Ea se referă la transformarea a jumătate de bulevard în zonă pietonală, prin înlocuirea asfaltului cu piatră cubică. „Proiectul amenajării zonei centrale a Iaşului arată viziunea precară, incoerenţa şi chiar superficialitatea edililor atunci când vine vorba de deciziile care privesc viitorul oraşului. Un fel de heirupism care răneşte oraşul şi locuitorii săi. Observam astăzi că, din punct de vedere urbanistic, nu există un areal pietonal cu oportunităţi reale de conectare la viaţa oraşului (aşa cum vedem în marile centre europene), ci avem o jumătate dintr-o stradă transformată într-un pietonal“, a mai spus Alexandrina Dinga.



Presiunea constantă a societăţii civile faţă de problematica teilor a dus, în final, la replantarea acestora. În toamna anului 2015, la cârma Primăriei Iaşi se afla deja Mihai Chirica, în calitate de primar interimar. Actualul primar ales a dispus atunci organizarea unui referendum local, prin care populaţia a fost consultată cu privire la replantarea teilor, în locul salcâmilor japonezi. Rezultatele au fost covârşitor pro-replantare. Iniţiativa unui referendum a lipsit cu desăvârşire atunci când, în primă fază, s-a decis tăierea foştilor tei. „Dacă oamenii vor tei, le dăm tei“, concluziona, la acel moment, Mihai Chirica. La momentul replantării, membrii societăţii civile veneau cu pancarte de genul „Alo! Curtea de Conturi“, fiind nemulţumiţi că cei 20.000 de euro cheltuiţi pentru replantarea unor arbori tăiaţi intempestiv au fost asiguraţi de la bugetul local, nu din buzunare celor care au luat decizia. 

tei iasi ziarul de iasi
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite